artikel

‘Verbouwregels gevaarlijk’

bouwbreed

De nieuwe verbouwregels van minister Donner kunnen leiden tot levensgevaarlijke, muffe en krappe appartementjes. Dat voorspelt Hendrik-Jan Doevendans, brandveiligheidsdeskundige bij ingenieursbureau DGMR.

Hij roept de minister met klem op af te zien van zijn plan. Doevendans ziet het al gebeuren dat talloze oude woongebouwen, ziekenhuizen, gevangenissen en bejaardenhuizen worden verbouwd zonder dat de kwaliteit verbetert. Zijn zorgen worden gevoed door de “veel te soepele” verbouwregels die Woonminister Donner voor het reces lanceerde.

“Vanaf begin volgend jaar hoeft een verbouwd gebouw in veel gevallen nog slechts te voldoen aan oude en achterhaalde regels”, aldus de ingenieur. “Dat past niet in deze moderne wereld. Je gaat toch niet slechter bouwen dan je nu doet”, vervolgt hij.

Doevendans analyseerde de verbouwregels uit het nieuwe Bouwbesluit dat 1 januari 2012 ingaat aan de hand van vier voorbeelden. In één daarvan wil een corporatie een gebouw uit 1963 uitbreiden met een extra verdieping. Doevendans: “De corporatie mag dat in het beginsel doen volgens de eisen uit 1963. Dat betekent bijvoorbeeld dat de spijlen van een balkonhekje 20 centimeter uit elkaar mogen staan. Kinderen kunnen daar makkelijk doorheen vallen.”

Steile trappen

De ingenieur schetst meer onwenselijke situaties. Zo kunnen de verbouwregels volgens hem ook leiden tot gebouwen met steile trappen, matige brandveiligheidseisen of tot woningen die gehorig zijn of beperkt ventileren. Mogen bouwen al là 1963 betekent ook dat veel kleiner bouwen met kabouterdeuren en mini-wc’s is toegestaan. Doevendans: “Kennelijk speelt toekomstbestendig bouwen en ontwikkelen voor mensen met een functiebeperking ineens geen enkele rol meer.”

Donner wil het leegstandsprobleem met de verbouwregels helpen oplossen. Doevendans wordt er niet milder van. “Leegstand oplossen is leuk en aardig. Daar zal de individuele woningbezitter de prijs voor betalen.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken was kort voor de deadline niet meer in staat tijdig te reageren.

Reageer op dit artikel