artikel

Pensioen

bouwbreed

Wat moeten we denken van het pensioen? Stel u bent geboren in de jaren vijftig. Uw ouders hebben u dus altijd voorgehouden dat u moet zorgen voor spaarcenten op latere leeftijd. Vervolgens bent u gaan nadenken over het pensioen. De generatie vijftigers heeft de eerste tegenvaller waarschijnlijk al te pakken; en u dus ook. Want […]

Wat moeten we denken van het pensioen? Stel u bent geboren in de jaren vijftig. Uw ouders hebben u dus altijd voorgehouden dat u moet zorgen voor spaarcenten op latere leeftijd. Vervolgens bent u gaan nadenken over het pensioen. De generatie vijftigers heeft de eerste tegenvaller waarschijnlijk al te pakken; en u dus ook. Want als u dacht na veertig dienstjaren meer vrije tijd te krijgen, is die u waarschijnlijk al ontnomen. En nu? Het rumoer over de pensioenen laait weer op. Ooit is mij verteld dat ik overal over in kan zitten, behalve over het pensioenstelsel in Nederland. Want in niet één land ter wereld was het zo goed geregeld als in Nederland. Ik werd zelfs gecorrigeerd door medewerkers van de bank toen ik vroeg of het pensioengeld in gevaar kon komen. En dat terwijl dit in andere landen wel gebeurt. Wat onderscheidt ons van andere landen ? Hadden we toch het geld in die geitenwollen sok moeten houden? Volgens de Dikke van Dale betekent pensioen: een periodieke uitkering aan werknemers die stoppen met werken omdat ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Laten we eerlijk zijn. De betekenis van het woord pensioen verandert zal niet veranderen, ook al zou de bouwvakker of stratenmaker tot zijn dood moeten werken. Een verschil is wel het tijdstip waarop hij het ontvangt. Toch wil ik bij deze de overheid, universiteiten en bedrijfsleven oproepen om de handen ineen te slaan. Wie zijn beter in staat systemen te ontwikkelen dan deze drie? Elke bouwvakker zou de pensioengerechtigde leeftijd ‘fluitend’ kunnen halen. Nogmaals dus een oproep aan de staat: Sla de handen ineen met partijen die uw probleem goeddeels kunnen oplos-sen. Innovaties voor pensioenen.

Hoogstraten Wegenbouw, Dodewaard

jh@hoogstratenwegenbouw.nl

Reageer op dit artikel