artikel

Nederland is niet innovatief

bouwbreed

Nederland is niet innovatief

Nederland is ondernemend maar niet bijster innovatief. Dat laatste kan tot problemen leiden, komt naar voren uit een internationaal onderzoek.

Afgemeten aan de hoeveelheid startende bedrijven is Nederland het meest ondernemende land van de Europese Unie, blijkt uit de Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Volgens het GEM-rapport was vorig jaar 7,2 procent van alle Nederlanders van 18 tot en met 64 jaar of bezig een nieuw bedrijf op te richten of actief als ondernemer van een bedrijf dat pas korter dan 3,5 jaar bestaat.

Het aantal particulieren dat investeert in kleine en/of startende bedrijven steeg flink: van 1,9 procent in 2009 naar 3,4 procent in 2010. Een belangrijk minpunt is dat de nieuwe ondernemers op het gebied van productinnovatie internationaal achterlopen. De groei blijkt vooral te zitten in de zakelijke dienstverlening. Het percentage Nederlanders dat een bedrijf begint in de ‘maaksectoren’ als de bouw en de industrie nam het afgelopen jaar juist verder af.

Reageer op dit artikel