artikel

Titaniumdioxide zuivert lucht en gevel

bouwbreed Premium

Alcoa Architectural Products heeft een procedé ontwikkeld dat het mogelijk maakt gelakte aluminium gevelpanelen te voorzien van een laagje titaniumdioxide. Het bedrijf claimt dat de platen hierdoor zichzelf én de omgevingslucht reinigen.

Het Franse onderdeel van Alcoa in Merxheim heeft de vinding op de markt geïntroduceerd onder de naam Reynobond/Reynolux with Ecoclean en octrooi aangevraagd.

Volgens het bedrijf hebben onderzoekers van het aluminiumconcern in de Verenigde Staten er vier jaar aan gewerkt om de zogeheten Hydrotect-technologie van het Japanse TOTO (onder andere producent van sanitair) op gelakt aluminium over te zetten. Dat lukte tot nu toe alleen op oppervlakten van onder andere beton, glas, kunststof en keramiek, omdat titaniumdioxide volgens Alcoa laklagen op onder andere aluminium aantast.

Zoals bekend en inmiddels bewezen kan een laagje titaandioxide (TiO2) met behulp van ultraviolette straling uit het zonlicht de schadelijke stikstofoxiden in de lucht omzetten in nitraten, die vervolgens bij een regenbui wegspoelen. De stof werkt alleen onder ideale omstandigheden. Dat zijn naast veel zonlicht onder andere weinig wind en een lage luchtvochtigheid. Bij regen en sneeuw werkt de stof niet.

De lichtgevoelige laag titaandioxide op het aluminium gevelpaneel werkt als een katalysator. Door het uv-licht vrijgekomen elektronen vormen radicale moleculen, die organische stoffen afbreken. Alcoa noemt vogeluitwerpselen, mos, uitlaatgassen en smogdeeltjes. Tegelijkertijd ontstaat volgens de fabrikant een vochtaantrekkend en extreem glad oppervlak, waar de afgebroken schadelijke stoffen gemakkelijk vanaf glijden.

Alcoa meldt dat de kosten van de productie van de luchtzuiverende aluminium gevelelementen tussen 1,5 en 5 procent hoger liggen dan bij conventionele producten. Wel wijst het bedrijf op lagere onderhoudskosten gedurende de levensduur van het gebouw.

Hoogleraar Jos Brouwers van de TU Eindhoven heeft in Nederland in opdracht van de provincie Overijssel en samen met producent Struyk-Verwo een grootschalige proef met een laagje titaniumdioxide op betonnen straatklinkers uitgevoerd. Hierbij is volgens hem ook in de praktijk de luchtzuiverende werking van titaandioxide aangetoond, zo meldde hij eerder. De officiële testresultaten worden later dit jaar officieel naar buiten gebracht. Brouwers onderzoekt momenteel de toepassing van titaniumdioxide op gevelmaterialen als steen en beton. “Van toepassing op aluminium panelen heb ik nog niet eerder gehoord,” zegt hij in een reactie.

In Nederland zijn verder luchtzuiverende dakpannen op de markt en zijn tevens experimenten gaande met de toepassing van titaniumdioxide in bitumineuze dakbedekkingen.

Reageer op dit artikel