artikel

Un caffè, come faccio sempre!

bouwbreed

Mijn laatste column voor de zomerstop, tijd om alvast vooruit te blikken naar de vakantie

Velen van jullie zullen, net als ik, alweer verlangen naar de espressiop een terras in Rome, of een vers gevangen vis in Lissabon. Ik probeer altijd zo lang mogelijk te genieten van die dromen, want de werkelijkheid valt altijd zo enorm tegen. Als je niet zeer alert bent, is de toeristenfuik bijna onvermijdelijk. Samen met de andere – op één terras bij elkaar gedreven – stedentrippers word je voorzien van de grootste bagger. Niet gek dat er op zo’n terras vaak geen locali zijn te bekennen. Een listige strategie? Valt mee, er is voor de uitbater gewoon amper reden om de toerist te verwennen. Verspilde moeite, hij weet immers dat hij deze naïeve afnemer sowieso nooit meer terug ziet. Zo verschuilt zich in het vakantieterras toch ook weer een wijze les voor onze dagelijkse praktijk. Wellicht lijkt de vergelijking met de Nederlandse bouwwereld erg ver gezocht. Nederlandse aannemers hebben immers te maken met slechts een kleine vijver van telkens terugkerende opdrachtgevers om tevreden te stellen. De vergelijking is echter treffender; het Europese aanbestedingsregelement voorkomt dat de opdrachtgever na het spreekwoordelijke drinken van een excellent kopje koffie ‘geneigd’ is terug te keren naar datzelfde terras. Als de houding van de opdrachtnemer vanuit bedrijfseconomisch perspectief wordt bekeken, dan is elke stap die meer dan strikt noodzakelijk wordt gezet alleen vanuit pure barmhartigheid te verklaren. Eigenlijk graven de Europese opdrachtgevers hun eigen graf door de regels streng na te leven. Daarmee is het nut en noodzaak van de introductie van een gedegen past-performance systeem als onderdeel van de gunningscriteria bewezen. Hoewel ik vermoed dat dit revolutionair betere projectresultaten gaat opleveren, is zo’n systeem niet van de één op andere dag in te voeren. Eerst maar eens op vakantie, maar onthoud dan wel de volgende zin: “un caffè, come faccio sempre!”, “een koffie, zoals ik die hier altijd krijg!”

Adviseur contractering en risicomanagement bij Twynstra Gudde

rre@tg.nl

Reageer op dit artikel