artikel

Plan verwarmen Sint Bavo breed toepasbaar

bouwbreed

Een plan om de Haarlemse Sint Bavo-kathedraal op temperatuur te brengen met de warmte van computerservers in de kelder kan mogelijk ook in veel andere monumentale gebouwen worden toegepast. Dat zegt de jury over het idee van architect Geert van der Aa, die de competitie Holy Warming won. Van der Aa denkt dat in de […]

Een plan om de Haarlemse Sint Bavo-kathedraal op temperatuur te brengen met de warmte van computerservers in de kelder kan mogelijk ook in veel andere monumentale gebouwen worden toegepast. Dat zegt de jury over het idee van architect Geert van der Aa, die de competitie Holy Warming won.

Van der Aa denkt dat in de kelder onder het koor van het kerkgebouw vrij eenvoudig een datacenter kan worden gevestigd. De warmte van de apparatuur zou de kerk goed kunnen verwarmen, heeft hij berekend. De huidige installatie is aan vervanging toe. Tegelijkertijd kan de kou uit het gebouw dienen voor de koeling van de computerruimte.

De competitie was georganiseerd door Nudge, een organisatie gericht op de verankering van duurzaamheid in de economie.

> pagina 13: Computers houden kerk warm

Reageer op dit artikel