artikel

Op maat zagen klinkers bespaart geld

bouwbreed

Straatstenen op locatie op maat zagen scheelt stratenmakers veel werk, vindt Marcel Trugg van steenzager Benuza uit Rosmalen. “En het is voordeliger dan knippen; je bespaart op steeninkoop en arbeidskosten.” De prijs voor een zaagsnede begint bij Benuza bij 23 cent.

Het op maat zagen van straatstenen is niet nieuw. Benuza zegt twee bedrijven te kennen die hetzelfde doen. Die zagen de klinkers alleen op het eigen terrein op maat. “Dat brengt veel verkeer op gang tussen de zagerij en de locatie”, stelt Trugg. De kosten kunnen daardoor ook flink oplopen.

Op locatie zagen bespaart geld, meent de Rosmalense steenzager, niet in de laatste plaats omdat een straat meteen kan worden afgewerkt. “Je ziet vaak dat straatmakers eerst alle hele stenen leggen en pas daarna de passtukken doen. Als de passtukken al klaar liggen kan de straat meteen worden afgetrild.”

Benuza’s mobiele steenzagerij bestaat uit een 6 meter lange aanhanger. Op de 2,5 meter brede wagen staan twee zaagmachines en een aggregaat om op locatie elektriciteit op te wekken voor de zagen. De aanhanger neemt verdeeld over twee bakken duizend liter water mee om de zagen te koelen en het zaagstof te binden. Het water circuleert. Stof en gruis worden van het water gescheiden en aan het eind van de dag in puinzakken afgevoerd.

Zaagmallen

De stenen worden (nog) met de hand in zaagmallen gezet. In elke mal passen tien stenen. De capaciteit ligt in deze opstelling tussen de 2500 en 3000 gebakken straatklinkers per dag. “Betonnen straatstenen zijn wat moeilijker te zagen”, vertelt Trugg. Daarvan kunnen er per dag 2000 tot 2500 op maat worden gemaakt. De machine kan ook trottoirtegels en trottoirbanden verzagen.

Benuza bouwde de zaaginstallatie zelf. De ontwikkeling heeft ruim anderhalf jaar geduurd. De kinderziekten zijn er volgens Trugg inmiddels uit. In zijn woorden is de machine ruim 85 procent van de tijd in bedrijf. Het resultaat zoals hij het ziet: straatstenen met een gave zaagsnede in plaats van een gekartelde knip­rand.

Reageer op dit artikel