artikel

Menselijke geest

bouwbreed

Met dank aan Oliver Wendell Holmes (wie kent hem niet): als de menselijke geest zich eenmaal heeft uitgestrekt naar een nieuw idee, neemt hij nooit meer zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Zou dat echt waar zijn? Niet alleen in de wijde wereld, maar ook bij ons, in de bouw? Dat zou betekenen dat we, bij […]

Met dank aan Oliver Wendell Holmes (wie kent hem niet): als de menselijke geest zich eenmaal heeft uitgestrekt naar een nieuw idee, neemt hij nooit meer zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Zou dat echt waar zijn? Niet alleen in de wijde wereld, maar ook bij ons, in de bouw?

Dat zou betekenen dat we, bij aanvaarding van het nieuwe bouwen, alle oude meuk achter ons zouden laten. Dat is bijna niet te bevatten, lijkt me. En, nog belangrijker: wat aanvaarden we dan eigenlijk? Het zijn wat je noemt buzz-kreten: het nieuwe werken, het nieuwe leren, het nieuwe denken, het nieuwe bouwen. Gelukkig hoeven we ze niet allemaal te begrijpen, laat staan toe te passen.

Stel je voor dat het nieuwe bouwen past bij de nieuwe markt, bij de nieuwe omstandigheden. Zoals de leegstand van de kantoren, zoals die nu is, maar mogelijk ook voort gaat duren. Zoals het besluit van de Nederlanders om bij zeventien miljoen te stoppen met verder groei. Wie weet of het gaat om een stagnatie, of om een krimp. Of hoe ver die krimp dan doorzet? Zoals het gegeven dat er nu al bijna twee miljoen alleenstaanden (dus ook alleenwonenden) zijn. Is daarmee het eindrecord bereikt? Of wordt de alleenstaande de nieuwe hoeksteen van de samenleving?

Keer op keer blijkt dat business as usual een zeer onwaarschijnlijk perspectief is, bij het voorspellen van de toekomst. Wie weet, vraagt het nieuwe bouwen dus ook om het nieuwe denken over bouwen. Ontkennen van feitelijk ontwikkelingen past daar niet zo goed in. Op naar het herkennen, erkennen en adequaat reageren, dus.

Als de menselijke geest zich eenmaal heeft uitgestrekt naar een nieuw idee, neemt hij nooit meer zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Laten we demonstreren dat bouwers massaal zijn behept met een menselijke geest. En met gezond verstand.

De Bouwer en Partners

Reageer op dit artikel