artikel

Griekse toestanden

bouwbreed

Een leuk gezelschapspel zo tijdens dit lange weekend. Wat zou Nederland verkopen als het IMF ons land zou dwingen staatseigendommen in de verkoop te doen om zo een deel van de overheidsuitgaven op orde te brengen?

Laten we ons voor de lezers van deze krant beperken tot grond, infrastructuur en gebouwen. Waar zullen we beginnen? Schiphol. Niet naar de beurs, maar verkopen aan een Amerikaans hedgefonds, dat de aankoop financiert door Schiphol maximaal te laten lenen? De Rotterdamse Haven. Ongetwijfeld interessant voor Chinese vervoerders. Eerst Park de Hoge Veluwe en daarna de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Projectontwikkelaars zijn daarin vast geïnteresseerd: landschappelijk wonen. Dan een paar departementsgebouwen. En dan niet de onverkoopbare of het voormalige gebouw van het CBS, maar gebouwen die wat opbrengen. Dus we verkopen de Hofvijver met aanpalende gebouwen en het parlement verhuist naar het voormalige gebouw van Buitenlandse Zaken. Dan is direct het probleem opgelost dat de parlementsgebouwen niet naast een station liggen. Een groot deel van Groningen (dat staat toch leeg) verkopen we aan Duitsland en Zeeuws Vlaanderen is vanwege de goede restaurants al zo Belgisch dat de Schelde gewoon de grens wordt. Limburg zal zichzelf wel kopen via een soort management buy-out. Dat sluit ook goed aan daar bij de politieke trend. Ik ben vast nog wat vergeten. Ik hoor het wel.

Lenny Vulperhorst

Adviseur Andersson Elffers Felix

Reageer op dit artikel