artikel

Mosa levert C2C-tegels voor zwembad

bouwbreed

Keramiekfabrikant Mosa gebruikt een deel van het eigen keramiekafval in de fabricage van tegels voor het nieuwe Maastrichtse Geusseltbad. Het zwembad wordt geheel volgens de Cradle to Cradle-uitgangspunten gebouwd. Nauwe samenwerking met de architecten leidde tot een duurzame wandtegel.

Het nieuwe Geusseltbad, dat drie bestaande Maastrichtse zwembaden gaat vervangen, is een ambitieus project. Het moet CO2-neutraal worden, een zeer laag energieverbruik hebben en bestaan uit zoveel mogelijk recyclebare materialen. Daarom wordt houtskeletbouw toegepast, vervangt granulaat het cement en blijft aardgas ongebruikt. Een flinke warmtepomp verwarmt het complete gebouw. “Een zwembad als dit heeft normaal gesproken een energievraag vergelijkbaar met 1400 woningen”, stelt Erik Slangen van Koppert + Koenis architecten. “Dus er valt heel wat te besparen.”

Een van de uitgangspunten van Cradle to Cradle (C2C) is dat vervoerslijnen van grondstoffen en producten zo kort mogelijk blijven. Voor de geveltegels hoefden de ontwerpers niet ver te zoeken: in Maastricht staan de fabrieken van Mosa om de hoek.

Projecten

De opdracht van 3500 vierkante meter tegels voor de gevel kwam voor Mosa op een goed moment: het bedrijf was net bezig met een onderzoek naar hergebruik van tegels uit de sloop. “Eigenlijk waren er net twee projecten opgestart”, zegt vormgever José Maase van Mosa. “Aan de ene kant wilden we voor ons eigen productieproces een C2C-certificering halen, aan de andere kant onderzochten we in hoeverre het mogelijk was om van de resten uit ons eigen productieproces en van post-consumertegels nieuwe materialen te maken.”

De architecten van het Geusseltbad wilden het liefst zwartgrijze tegels in een aantal tinten. Bij voorkeur gebruikten ze geveltegels die bestonden uit oude zwarte dakpannen. Uit dat proces ontstonden vanzelf diverse kleurtinten, was de gedachte. Maar de architecten rekenden buiten de wetten van de keramiek. Maase: “Ook van zwarte dakpannen krijg je roodgekleurde tegels door het aanwezige ijzer.

Een groot deel van de tegels van Mosa is inmiddels C2C-gecertificeerd, zoals de tegels die nu voor het zwembad worden gebruikt. Ze gebruiken milieuvriendelijke pigmenten en grondstoffen, zijn recyclebaar en tijdens het totale productieproces wordt minder energie verbruikt en worden minder schadelijke stoffen uitgestoten. Maar post-consumermateriaal zit er niet in. Het blijkt nog lastig te bepalen hoe ‘schoon’ de gesloopte tegels zijn. De gerecyclede tegels die worden gebruikt, zijn 100 procent van Mosa. Maar de fabrikant heeft voor het zwembad nog wel wat extra’s: “Wij zijn als fabriek verantwoordelijk voor de afvoer. Dus als het gebouw moet worden gesloopt, nemen wij de tegels weer terug en verwerken ze opnieuw in het productieproces”, belooft Maase.

Reageer op dit artikel