artikel

Goed garen spinnen

bouwbreed

Zoals een kat op een bolletje wol springt, zo gaat de overheid om met innovatieve ondernemers. Wol is een kostbaar goedje. Geweven uit natuurlijk materiaal. Van wol kunnen allerlei producten gemaakt worden. Dat vraagt beheersing van een ambacht. Dat vereist de kunst van het breien, borduren of punniken. Dat leidt tot waardevolle kleding, aansprekende kunst […]

Zoals een kat op een bolletje wol springt, zo gaat de overheid om met innovatieve ondernemers. Wol is een kostbaar goedje. Geweven uit natuurlijk materiaal. Van wol kunnen allerlei producten gemaakt worden. Dat vraagt beheersing van een ambacht. Dat vereist de kunst van het breien, borduren of punniken. Dat leidt tot waardevolle kleding, aansprekende kunst of aantrekkelijk tijdverdrijf. Niet ieder bolletje wol leidt tot het beoogde product. Er zijn soms katten die bovenop de wol springen. Zo’n bolletje heeft kennelijk een onuitstaanbare aantrekkingskracht op knorrende huisdieren. Dezelfde aantrekkingskracht lijken innovatieve ondernemers te hebben op knorrende overheidsdiensten. Met veel tamtam storten duizenden ambtenaren zich dagelijks op de bolletjes wol, die het bedrijfsleven heeft klaargelegd. Met veel gegrom en gesis bespringen zij kostbare projecten en trekken daar alle lijnen uit. Bureaucratische katers worden steeds bozer, hebben eindeloos de tijd en brommen dat zij het vooral zorgvuldig moeten doen. Totdat het hele bolletje wol uit elkaar ligt en verwoest is. Innovatiebeleid noemen we dat. Bevordering van de concurrentiekracht. Versterking van het innovatieve vermogen van het bedrijfsleven. Allemaal mooie woorden, maar de praktijk laat iets geheel anders zien. Als een bolletje wol wordt omgezet in een nuttig product, dan is dat het resultaat van vakmanschap en ondernemerschap. Als de overheid iets nuttigs wil bijdragen, dan zou dat het beste worden aangeduid met het begrip ‘ruimte’. Biedt ruimte, maar loop vooral niet in de weg. Laat de duizenden met overheidsgeld gefinancierde katten bij Syntens, Agentschap NL, TNO, universiteiten en hogescholen vooral niet te dicht in de buurt van de wol komen. Ze springen er als katten bovenop, ontrafelen alles en laten een grote warboel achter. Op het oog is de kat er erg druk mee, maar een trui, vest of handschoen zal het nooit worden. Zoals een kat het beste uit de buurt van de wol kan blijven, zo kan de overheid het beste zijn tengels van ondernemers en innovaties afhouden. Zodra de overheid zich met innovatie bezighoudt, voelt een ondernemer zich als een bolletje wol. De overheidskatten springen er boven op. Onvoorspelbaar. Wild. Nutteloos. Ook al pronkt de kat met het resultaat, hij had beter zijn poten kunnen thuishouden. Wol is er niet om in een woest spel te ontrafelen, maar om op doordachte wijze en doeltreffend tot nuttige producten om te zetten. Weg kat. Psst. Naar je hok!

Directeur Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) in Zeist

Reageer op dit artikel