artikel

Dubbel geraakt

bouwbreed

Als lid van de raad van toezicht van twee musea, waaronder het NAI in Rotterdam, maak ik de directe gevolgen mee van de druk om veel te bezuinigen op cultuur.

Voor alle instellingen is dat heel lastig en voor de architectuursector heeft het grote gevolgen: Zij zal hierdoor dubbel getroffen worden door de crisis. De eerste slag is al de economische crisis geweest, een enorme afname van werk voor veel Nederlandse bureaus en het inzakken van de bouwproductie. Nu wordt straks ook nog minstens 20 procent bezuinigd op alle instellingen en sommige dreigen zelfs helemaal te verdwijnen. En dat terwijl juist de goede infrastructuur op het gebied van stimulering van kwaliteit en onderwijs voor een belangrijk deel verantwoordelijk is geweest voor het succes van de Nederlandse architectuur en vormgeving in binnen- en buitenland.Sterker nog, Nederland afficheert zich in het buitenland op handelsreizen en via de ambassades nog steeds als het land met de excellente ontwerpers en een open en transparante cultuur. Veel landen om ons heen zijn geïnspireerd geraakt door de kwaliteitssprong die dit veroorzaakte en hebben inmiddels het voorbeeld van Nederland gevolgd. De aanwezigheid van creatieve industrie is zelfs een graadmeter voor het succes en de leefbaarheid van steden geworden. Goede architectuur en vormgeving zijn een algemeen belang geworden waarvan iedereen kan profiteren. Waarom dan de klok terugdraaien? Als (creatieve) ondernemers weten we allemaal dat je juist in deze tijden anticyclisch moet denken en extra moet investeren, maar onze overheid gaat juist de druk nog eens extra opvoeren. Als ik om mij heen kijk realiseer ik me hoeveel Nederlandse bureaus met name in hun opstartfase en bij het maken van bijzondere projecten geprofiteerd hebben van de stimulering. Diezelfde bureaus stoppen inmiddels met hun vele tientallen medewerkers ook wel een flinke duit terug in de staatskas. Samen met de toeleverende bedrijven vormen zij een essentiële economische sector in bijvoorbeeld een stad als Rotterdam. Laten we de infrastructuur die hiervoor mede verantwoordelijk is daarom nu niet de das omdoen!

Architect en directeur van MVRDV, Rotterdam

Reageer op dit artikel