artikel

Drie appartementen delen warmtepomp en boilervat

bouwbreed Premium

De toekomstige bewoners van woongebouw De Wiekslag in Dronten delen per twee of drie appartementen een warmtepomp en een boilervat.

Het ‘semicollectieve’ systeem is volgens ontwerper Peter Hafkamp van Renewable and Sustainable Energy (Resep) uit Dronten de eerste in z’n soort.

In de bodem komt een collectieve open bron voor de opslag van warmte en koude. Afhankelijk van de indeling delen twee of drie appartementen een elektrische warmtepomp en een zonneboilervat. Elke woning krijgt een eigen warmteterugwinner voor de ventilatie. De installaties zitten in de technische ruimte. Monteurs kunnen daarvanaf de galerijen in.

Op papier werkt het semicollectieve systeem goed, zegt ontwerper Hafkamp die ook de directeur is van Resep. Het is een tussenvorm van een collectief en een individueel klimaatsysteem. OFW koos het in overleg met Installect uit Baak. Ronald Smit van deze installatieadviseur uit Baak koos voor een semicollectief systeem “omdat een warmtepomp te groot is voor zo’n appartement. Die verdien je nooit terug.”

In De Wiekslag komen tien warmtepompen van Danfos. Op het moment dat Smit het systeem opzette waren er nog geen producten op de markt waarmee een semicollectief systeem kon worden gemaakt. “De installateur had daar wel wat bijzondere voorzieningen voor moeten treffen.”

Volgens Smit kwam Danfos in die periode tot dezelfde technische conclusies. “Danfos heeft echter alles in de warmtepomp geïntegreerd en kwam voor ons precies op tijd met zijn oplossing.”

Hafkamp noemt de regelingen van Danfos het best voor het systeem van De Wiekslag. “Ze moeten wel goed worden ingeregeld.” Tot twee jaar na de oplevering volgt Resep de afregeling.

Standaard

Van Dorp Installaties uit Heerenveen bouwt het geheel op uit standaard handelsproducten. “Daarmee wordt het een beetje systeembouw”, zegt Hafkamp. De installaties maken het gebouw zoveel mogelijk zelfvoorzienend.

De zonneboiler wordt gevoed via tien heatpipes, in Hafkamps woorden “super efficiënte zonnecollectoren”. “Ook op grijze winterdagen verzamelen de heatpipesnog voldoende warmte.” De collectoren compenseren daarmee grotendeels de lagere opbrengst van de pv-panelen in de winter. Het systeem zoals het nu is ontworpen brengt in Hafkamps vergelijking met reguliere installaties ruim 50 procent minder CO2in de lucht. “De inzet van drie of vier microwindturbines kan die uitstoot mogelijk verminderen tot een kleine 70 procent.”

De Wiekslag heeft een epc van 0,38. De appartementen hebben een Rc-waarde van 5 tot 6. Mede daardoor ontving OFW groenfinanciering. Buiten deze bijdrage heeft de corporatie het gebouw uit eigen middelen gefinancierd. OFW realiseert het complex voor een vereniging voor groepswonen. De eerste paal ging in april in de grond. De corporatie hoopt nog voor de bouwvak te kunnen beginnen met de daadwerkelijke bouw. De oplevering wordt twaalf tot veertien maanden later verwacht.

Groothuis Bouwgroep uit Genemuiden bouwt het complex De Wiekslag dat bestaat uit 24 appartementen en een groepsruimte.

Reageer op dit artikel