artikel

Coating bestrijdt diefstal en houdt gebouw koel

bouwbreed

Gekleurde polymeercoatings geven uitsluitsel over wie de eigenaar is van onder meer dure materialen en machines en helpen gebouwen op temperatuur te houden. Onderzoekers van de universiteit van Sheffield ontwikkelen daarvoor een transparante coating die alleen licht van een bepaalde golflengte doorlaat. De techniek imiteert de manier waarop onder meer insecten kleuren maken. De coating […]

Gekleurde polymeercoatings geven uitsluitsel over wie de eigenaar is van onder meer dure materialen en machines en helpen gebouwen op temperatuur te houden. Onderzoekers van de universiteit van Sheffield ontwikkelen daarvoor een transparante coating die alleen licht van een bepaalde golflengte doorlaat. De techniek imiteert de manier waarop onder meer insecten kleuren maken. De coating bestaat uit twee verschillende polymeren. De combinatie is volgens de onderzoekers uitermate moeilijk na te maken. Tijdens het uitharden ontstaat een specifieke optische vorm die mede de kleur bepaalt. Deze twee eigenschappen maken het systeem geschikt om onder meer diefstalgevoelige producten en materialen mee te markeren of documenten mee te waarmerken. De polymeren kunnen ook helpen gebouwen koel te houden door infrarood licht te weren. De onderzoekers benadrukken dat hun techniek nog in de kinderschoenen staat.

Reageer op dit artikel