artikel

Kernenergie vooral een bangmaker

bouwbreed

Zaterdag demonstreerden in Amsterdam enkele duizenden mensen tegen kernenergie. Een week eerder was er een vergelijkbare demonstatie in Tokyo. Daar liepen “maar liefst 17.000 mensen”, zo twitterde de campagneleider kernenergie van Greenpeace. “Wow, ook daar is het tijd voor een energierevolutie”, schreef ze. Maar in Japan wonen 127 miljoen mensen. Er liep dus 0,013 procent […]

Zaterdag demonstreerden in Amsterdam enkele duizenden mensen tegen kernenergie. Een week eerder was er een vergelijkbare demonstatie in Tokyo. Daar liepen “maar liefst 17.000 mensen”, zo twitterde de campagneleider kernenergie van Greenpeace. “Wow, ook daar is het tijd voor een energierevolutie”, schreef ze. Maar in Japan wonen 127 miljoen mensen. Er liep dus 0,013 procent van de bevolking. En dat in een land dat net is getroffen door een ‘kernramp’, zoals de milieubeweging het graag noemt.

De hijgerigheid waarmee de anti-kernenergielobby zijn gelijk probeert te halen, is eerder schadelijk dan bevorderlijk voor hun zaak. In ieder geval bij mij. In principe steun ik alles wat groen & goed is. Ook ik koop scharreleieren, doe aan autodelen en ben tegen dierproeven. En ja, ook ik ben voor 100 procent schone, herbruikbare energie. Wie niet? Wat me stoort is de drammerige, alleen-wij-hebben-gelijk-toon waarop het bereiken van dat paradijs wordt verkondigd.

Kernenergie is hét grote, demonische gevaar. Maar is dat ook zo? NRC Handelsbladzette onlangs het aantal doden op een rijtje dat de afgelopen 35 jaar is gevallen bij de opwekking van energie. Kernenergie blijkt tot nu toe verreweg de veiligste vorm. Steenkool is de grootste killer, gevolgd door olie, lpg en aardgas. Zelfs het schone waterkracht kostte 30.000 doden. Kernenergie staat op 31. MaarGreenpeace c.s. heeft er geen boodschap aan.

Kernenergie is namelijk een prachtige bangmaker, een onzichtbaar gevaar met een heel klein risico op grote gevolgen. Tastbare, zichtbare gevaren zoals verdrinken door een waterkrachtcentrale ‘verkopen’ niet. Daar krijg je geen mensen voor de straat op. Dat geldt ook voor de 25.000 mensen die jaarlijks in de EU overlijden door antibioticaresistente bacteriën, en voor de 34.000 verkeersdoden in de Verenigde Staten ieder jaar.

Ik ben niet voor of tegen kernenergie, ik ben tegen de manier waarop me wordt verteld dat ik ertegen moet zijn.

Directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap, Amsterdam

Reageer op dit artikel