artikel

Bullivant biedt alternatief voor strokenfundering

bouwbreed Premium

Bullivant biedt alternatief voor strokenfundering

Funderingsspecialist Roger Bullivant uit het Britse Burton-upon-Trent denkt vanaf volgend jaar in Nederland de nieuwe variant van zijn funderingssysteem System First te kunnen verkopen.

System First is een prefab funderingssysteem uit stalen draagprofielen die op betonnen palen rusten. Het Britse bedrijf biedt het aan als alternatief voor strokenfundering. Met de universiteit van Nottingham ontwikkelde Roger Bullivant een nieuwe variant die met een warmtepomp warmte en koude uit de grond haalt. De funderingspalen voor deze Thermafoundation zijn voorzien van warmtewisselaars. De ontwikkelaars adviseren dit systeem te combineren met zonnecollectoren. De opgevangen zonnewarmte helpt in de zomer de opgeslagen warmte in de bodem te regenereren.

In het Verenigd Koninkrijk wordt het al langer toegepast. De ervaringen zijn volgens directeur John Patch zo goed dat Roger Bullivant er de internationale markt mee op wil. Buiten Groot-Brittannië is de fundering nog niet toegepast. Patch wil System First in elk geval op het Europese vasteland en in het Midden-Oosten aanbieden. “We kijken momenteel hoe we dat het beste kunnen doen.” De topman van het Britse funderingsbedrijf noemt het ‘zeer wel mogelijk’ dat te doen in samenwerking met bestaande ondernemingen in de beoogde landen.

Training

Patch denkt dan vooral aan het uitgeven van licenties en franchises. De deelnemende bedrijven krijgen een training bij Roger Bullivant en ontvangen na een goede afloop een certificaat. Een deel van de materialen waaruit System First is opgebouwd kan wat Patch betreft worden betrokken bij plaatselijke toeleverancier. “Bedrijven die deze benodigdheden maken moeten wel met een certificaat kunnen aantonen dat ze aan de Europese kwaliteitseisen kunnen voldoen.” De Britse funderingsspecialist wil voor alle gebruikte materialen een specificatielijst opstellen. “System First is voor elke grondslag te gebruiken”, garandeert Patch. Om daar zeker van te zijn wordt vooraf een bodemonderzoek uitgevoerd.

Materiaal besparen

Op de fundering kan om het even welk gebouw van om het even welke vorm worden geplaatst. Voor de utiliteit adviseert Patch hybride vormen die zijn systeem combineren met meer traditionele funderingen. Patch: “Vergeleken met de strokenfundering spaart System First over het geheel genomen ruim 70 procent grondstoffen.” Het ontwerp combineert in zijn woorden de voordelen van staal en beton. Daarmee wordt nog extra materiaal bespaart. “De constructie gaat minimaal zestig jaar mee”, becijfert Patch. “Met een aantal aanpassingen hopen we de levensduur minimaal te kunnen verdubbelen.”

Het systeem voldoet volgens Patch aan alle regels die Europa aan funderingen stelt. Het Britse funderingsbedrijf ontving voor System First een certificaat van het British Board of Agrément, een certificerende instelling, dat voor heel Europa geldt.

Reageer op dit artikel