artikel

Brochure belicht energietransitie

bouwbreed

De verwachting is dat in 2015 duizenden woningen en utiliteitsgebouwen van aardwarmte worden voorzien. Het eerste grootschalige geothermische project in Nederland vond vorig jaar in Den Haag plaats. Hoe is dit technisch en financieel voor elkaar gekomen, hoe hebben betrokken partijen elkaar gevonden in een goede samenwerking, hoe konden zij een aardwarmtebedrijf oprichten en wat […]

De verwachting is dat in 2015 duizenden woningen en utiliteitsgebouwen van aardwarmte worden voorzien. Het eerste grootschalige geothermische project in Nederland vond vorig jaar in Den Haag plaats. Hoe is dit technisch en financieel voor elkaar gekomen, hoe hebben betrokken partijen elkaar gevonden in een goede samenwerking, hoe konden zij een aardwarmtebedrijf oprichten en wat zijn de geleerde lessen?

Agentschap NL heeft een brochure uitgegeven die antwoord geeft op deze vragen.

Behalve het Haagse project belichten de samenstellers ook de aanleg van een collectief warmtenet met gebruik van restwarmte, gecombineerd met energie die is opgewekt door wind en biomassavergisting. Dit project is gerealiseerd in de gewilde Amsterdamse bouwlocatie Buiksloterham. Ook drie andere innovatieve gebiedsontwikkelingsprojecten (Zuidplaspolder, Delft en ontwikkeling van een smart gridvoor IJburg in Amsterdam) komen aan bod. De brochure is bedoeld voor overheden, ontwikkelaars, energiebedrijven en bouwers en als pdf te downloaden via www.agentschapnl.nl/gebiedsontwikkeling.

Reageer op dit artikel