artikel

Vastgoedideologie

bouwbreed Premium

Het is over het algemeen erg nuttig naast de lokale kranten ook internationale te lezen. Nederlandse vraagstukken lijken dan minder bijzonder en vaak ook wat kleiner. Bovendien zijn er ontwikkelingen om ons heen die vroeg of laat ook bij ons ‘ontdekt’ worden. Wie het special report on property van The Economist van deze week leest, […]

Het is over het algemeen erg nuttig naast de lokale kranten ook internationale te lezen. Nederlandse vraagstukken lijken dan minder bijzonder en vaak ook wat kleiner. Bovendien zijn er ontwikkelingen om ons heen die vroeg of laat ook bij ons ‘ontdekt’ worden. Wie het special report on property van The Economist van deze week leest, komt tot twee opmerkelijke bevindingen. De eerste is dat op internationaal aantrekkelijke plekken de prijzen van vastgoed per vierkante meter nog steeds even hoog als altijd zijn en de tweede dat de zogenaamde index van werkelijke woningprijzen in de VS laat zien dat de prijzen al meer dan 100 jaar constant zijn, behalve in het afgelopen decennium. Toen verdubbelden ze om nu weer in sneltrein- vaart terug te zakken naar een normaal niveau. Dit soort analyses relativeert. Het laat zien dat het idee dat een woning alleen maar duurder wordt niet klopt. Sterker nog dat er alleen maar waardestijging zal zijn is eerder een ideologie dan een economische wetmatigheid. Bovendien laat de analyse zien dat een prijscorrectie noodzakelijk is. Voor Nederland betekent dat zwaar weer. Immers de verkoopprijzen van huizen zijn in dezelfde periode ook in Nederland meer dan verdubbeld. Terug naar een geïndexeerd niveau van 1995 ligt dan voor de hand. Voor nieuwe kopers is die prijscorrectie noodzakelijk. Voor verkopers maakt het eigenlijk niet uit als ze opnieuw kopen. Als ze verkopen om te gaan huren dan is het een tegenvaller. Bijkomend voordeel sowieso is dat het druk zet op de prijzen in de nieuwbouw. Ook die zullen vanwege concurrentie- overwegingen drastisch moeten dalen.

Adviseur Andersson Elffers Felix

Utrecht

Reageer op dit artikel