artikel

De overheid als januskop

bouwbreed Premium

Kent u dat gevoel, dat u altijd hetzelfde gesprek voert? Heeft u na lang praten een overeenstemming met de één, komt de week daarop een ander met precies dezelfde vragen. Dat gebeurt constant als het gaat om ‘onbeperkte aansprakelijkheid’.

De insiders weten waarover ik het heb. Voor de outsiders: opdrachtgevers (klanten dus, veelal overheid) vinden dat ingenieursbureaus zich onbeperkt aansprakelijk moeten stellen voor de gevolgen van een fout in een opdracht. Een irreële eis en niet in verhouding tot het honorarium. Daarnaast is een dergelijke aansprakelijkheid niet te verzekeren en wordt verantwoord ondernemen hierdoor onmogelijk gemaakt.

Onwil is een woord dat bij mij boven komt drijven als ik denk aan onbeperkte aansprakelijkheid. Er zijn gelukkig opdrachtgevers die de realiteit niet uit het oog verliezen en de eis van onbeperkte aansprakelijkheid laten vallen. Maar veel anderen hebben het licht nog niet gezien. Sterker nog, het gebeurt meer dan eens dat binnen één instantie de ene inkoper deze eis niet eens op tafel legt, maar het als een januskop bij een ander persoon gewoon weer een dwingende voorwaarde is.

De landelijke overheid zet de laatste tijd al in op minder inkooppunten (het zogenaamde categoriemanagement) waardoor de communicatie hopelijk fors zal verbeteren. Maar dan zijn er nog honderden inkooporganisaties en inkopers over. Onmogelijk om iedere keer met een ieder van hen hetzelfde gesprek aan te gaan.

Ingenieursbureaus zijn aansprakelijk bij toewijsbare fouten en moeten deze herstellen of vergoeden, maar nooit onbeperkt. Daarom de oproep aan alle overheden: maak er (intern) beleid van dat er alleen nog een beperkte (redelijke) aansprakelijkheid wordt gevraagd. Bij ministeries is het logisch dat dit wordt opgenomen in de Arvodi (inkoopvoorwaarden die zijn vastgesteld door de rijksoverheid, red.). Spijker het desnoods op de deur of twitter het rond, zodat het voor iedereen duidelijk is: onbeperkte aansprakelijkheid wordt niet gevraagd; redelijke aansprakelijkheid is de norm.

Voorzitter NLingenieurs

Reageer op dit artikel