artikel

Bouwen in Japan

bouwbreed

Ook het tweede gebouw dat wij in Japan hebben neergezet heeft nu een aardbeving moeten doorstaan.

 Het eerste, dat in de buurt van Niigata staat, maakte vijf jaar geleden een beving mee. Door uitstekende ingenieurs en bouwtechniek zijn beide overeind gebleven. Op YouTube is ook een filmpje te zien die ten tijde van de huidige beving is gemaakt in de mediatheek van Sendai, een beroemd gebouw van Toyo Ito. De opmerkelijke constructie die ik nog persoonlijk heb bewonderd een aantal jaren geleden blijkt ook nog een heel andere functie te hebben gehad. Maar deze feiten vallen natuurlijk in het niet bij de totaal verwoeste dorpen en steden die door de tsunami zijn getroffen. Om nog maar te zwijgen van de angsten die men in Japan nu doormaakt ten gevolge van de straling die uit de defecte kerncentrales komt. Een Japanse medewerker op ons kantoor in Rotterdam toont hetzelfde karakter als waar alle Japanners momenteel om geroemd worden, hij gaat gewoon door met z’n werk en klaagt geen moment. Ik was enkele jaren geleden – toen ik nog spoorbouwmeester was – met een internationaal gezelschap op bezoek in de Shinkansen- treinenwerkplaats inn de buurt bij Sendai. Hoe zal het gaan met de mensen die ik toen heb ontmoet? Ik weet niet hoe het met de rest van bouwend Nederland gaat maar ik ben in alle informatie steeds op zoek naar wat er moet gebeuren om bij een volgende vloedgolf meer mensen te kunnen laten overleven. Zo zou juist de inhoud van de begane grond makkelijk moeten kunnen wegspoelen om de rest van het gebouw te kunnen laten staan. Maar veel Japanse huizen zijn juist heel licht gebouwd en niet hoog. Meteen denk je dan natuurlijk aan de enorme tsunami van een aantal jaren geleden waarbij nog veel langere kuststroken in minder ontwikkelde landen werden getroffen, je kunt toch niet iedereen continu op tien meter hoogte laten leven. Meer kans van slagen heeft denk ik het aanleggen van kunstmatige heuvels en een grid van zwaardere gebouwen, in combinatie met tijdige waarschuwingssystemen. Dat is ook in derde wereldlanden een haalbare kaart.

Nathalie de Vries

Architect en directeur MVRDV

Reageer op dit artikel