artikel

Bij ons is alles anders?

bouwbreed

Er wordt, terwijl ik dit schrijf, ernstig nagedacht over het wijzigen van de gebruikelijke gang van zaken rond de registratie van onze geboorteplaats. Want daar is het mis mee, zo lijkt het. Ten tijde van Napoleon ontstond in ons land de gewoonte kinderen aan te geven bij de burgerlijke stand. Daarbij werd dan onder meer […]

Er wordt, terwijl ik dit schrijf, ernstig nagedacht over het wijzigen van de gebruikelijke gang van zaken rond de registratie van onze geboorteplaats. Want daar is het mis mee, zo lijkt het. Ten tijde van Napoleon ontstond in ons land de gewoonte kinderen aan te geven bij de burgerlijke stand. Daarbij werd dan onder meer geregistreerd in welke gemeente het kind ter wereld kwam. Dat lijkt allemaal niet ingewikkeld. Doorgaans worden kinderen in hun woonplaats geboren en dan is er op dat vlak niets aan de hand.

Maar, zo horen we nu, soms loopt het anders. Soms bevallen moeders in een andere gemeente dan hun eigen woonplaats. Bijvoorbeeld omdat uitgeweken moet worden naar een ziekenhuis, elders. Als daar dan aangifte wordt gedaan, wordt die plaats dus geregistreerd. Dat lijkt allemaal logisch. Maar het blijkt voor sommigen niet langer acceptabel.

Het komt voor dat de geboorte van een kind wordt aangegeven in een gemeente waaraan de ouders een hekel hebben. Blijkt nu. Of een plaats waar ze “niets mee hebben”. En dat lijkt een ernstige misstand. Die voortvarend aangepakt moet worden. Ouders willen zelf kunnen bepalen welke plaats hun kind als geboorteplaats meekrijgt, in officiële papieren. Vanaf de zijlijn klinkt dit als een luxe probleem.

Toch is het tijd om dit soort signalen serieus te nemen. In onze ego-economie wil men steeds meer maatwerk, op tot op heden onverwachte vlakken. Stel je voor dat dit fenomeen ook in de bouw herkend zou worden. Dat bouwers niet langer zouden lijden aan het BOIAA-syndroom(bij ons is alles anders). Dat we ons zouden realiseren dat de verlangens, of zelfs de eisen van opdrachtgevers, steeds individueler zijn geworden. Dat het eind van die ontwikkeling nog niet in zicht is. Misschien eens vragen? Wanneer doen we het goed in uw ogen? Zoiets?

De Bouwer en Partners

Reageer op dit artikel