artikel

Nijpels: Boete voor lang studeren rampzalig

bouwbreed

Het kabinet-Rutte wil dat Nederland excelleert als kennisland en klimt op de innovatieladder. Hiervoor zullen we fors moeten investeren in het wetenschappelijk onderwijs, zegt Ed Nijpels.

De voorzitter van NL Ingenieurs ziet het omgekeerde gebeuren. “Geen extra investeringen, maar bezuinigingen. Lang studeren wordt bestraft met een boete voor onderwijsinstellingen en studenten. Het is een doodlopende weg met potentieel rampzalige gevolgen”, schrijft hij in een artikel op de opiniepagina van Cobouw.

Technische en bètastudies duren langer en zijn zwaarder dan andere. Volgens de oud-fractieleider van de VVD is het dan ook “apert onredelijk” om die masters ook te binden aan het maximum van een jaar extra uitloop, zoals het kabinet wil.

Ook het basisonderwijs heeft een kwaliteitsimpuls nodig, aldus Nijpels. “Van de 400.000 kinderen die voor het eerst naar school gaan, heeft een kwart een taalachterstand. Nederland als rijk land moet zich daarvoor schamen. Ze vormen een rechtstreeks gevaar voor onze welvaart.”

Reageer op dit artikel