Vicky van Egmond
Economisch-juridisch beleidsmedewerker NLingenieurs
Economisch-juridisch beleidsmedewerker NLingenieurs
Dit is de laatste juridische column die ik vanuit NLingenieurs voor de Cobouw schrijf. Op het moment dat ik dit op papier zet, sta ik al met een been in een nieuwe baan en kijk ik uit naar nieuwe uitdagingen.
Het 'pas toe of leg uit'-principe houdt in dat - indien men een regel of principe niet toepast - men moet uitleggen waarom. Het doel van dit principe is om partijen de ruimte te geven bij de introductie van nieuwe regels.
Het kabinet is in 2011 gestart met een stelselherziening van het omgevingsrecht. De nieuwe Omgevingswet treedt naar verwachting in 2019 in werking en omvat 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur.
Opdrachtgevers mogen aannemers niet meer zonder meer opschepen met alle risico's. De Gids Proportionaliteit moet serieus worden genomen.
De Tweede Kamer houdt vandaag - ter voorbereiding op de behandeling van het wetsvoorstel 'kwaliteitsborging voor het bouwen' (WKB) - een hoorzitting met deskundigen uit de bouw. Voor veel ingenieursbureaus is de nieuwe bouwwet nu nog een ver-van-mijn-bed-show. Maar de gevolgen zijn groot, ook voor ingenieurs.
Ik maak weleens gebruik van een dating app. Zoals de meeste mensen wel weten inmiddels, is het daten op internet echter niet geheel zonder risico's. Daarom rouleren er op het web lijsten van zogenoemde 'red flags'. Bemerk je bepaalde red flags bij je digitale contact, dan kun je maar beter snel het contact verbreken om gedoe te voorkomen.
Geregeld hoor ik dat er geen 'ongelimiteerde aansprakelijkheid' bestaat. Immers, is de redenering, de rechter heeft de mogelijkheid om, als het schadebedrag uit de hand loopt, de schadevergoeding te matigen. De rechter bewaakt daarmee de rug van de ontwerpende partij. Vaak wordt hiermee impliciet ook nog bedoeld dat je daarom bij opdrachten de aansprakelijkheid contractueel niet hoeft te beperken en zonder meer kunt vertrouwen op het wettelijke regime.
Deze column is bedoeld als flauwe wake up call voor degene die de 'klok' nog niet heeft horen luiden. Alle werkgevers waar ten minste 50 personen werken, zijn vanaf 1 juli 2016 namelijk verplicht om een interne meldregeling te hebben op basis van de Wet Huis voor Klokkenluiders. Deze interne regeling moet langs de ondernemingsraad voor goedkeuring. Dus als u nu pas ontwaakt, dan bent u waarschijnlijk iets te laat…
Onlangs las ik het bericht dat er een wettelijk verankerd lerarenregister komt. Dit register komt hiermee in het rijtje van de registers voor advocaten, accountants, notarissen, artsen, et cetera.
Met al die grote cruiseschepen die bij NLingenieurs voorbijvaren door het IJ, krijg ik altijd enorme zin om op vakantie te gaan. Dezelfde impuls om de wereld in te gaan, tref je ook bij veel Nederlandse ingenieurs aan. Daarom zijn er ook veel vragen over het internationaal contracteren.