Peter Linders
Partner van Kwartiermakers in de Bouw en lid van Uptempo! van TKI Urban Energy en ClickNL

Partner van Kwartiermakers in de Bouw en lid van Uptempo! van TKI Urban Energy en ClickNL
Ik behoor tot de zogenaamde 'piel & klooi' generatie. Dat wil zeggen als iets het niet doet ben ik in staat om met gezond verstand het probleem op te lossen. Geheel ontstaan in een tijdsperk dat we telefoonnummers nog opzochten er in de vakantie 30 kaarten werden verstuurd. Inmiddels heeft het internet het 'pielen en klooien' overgenomen. Mijn kinderen raadplegen bij een discussie nog sneller 'Google' voordat ik over een tegenargumentatie heb nagedacht.
Ik geloof mijn oren niet als ik Thierry Baudet bij RTL Late Night stellig hoor ontkennen dat de klimaatproblematiek door ons mensen is veroorzaakt. Hij spreekt van een groene gekte en veegt de vloer aan met rapporten van toonaangevende wetenschappers die dit onderschrijven.
Mijn kinderen vinden het geweldig als ik samen met mijn vrouw langs het voetbalveld hun inspanningen aanschouw. Ik blijf het een bijzonder fenomeen vinden hoe ruim 22 kinderen met verschillende rugnummers herkenbaar in twee afwijkende gekleurde outfits hun stinkende best doen om de aanwijzingen van de coach, scheidsrechter en vrijwillige grensrechters op te volgen.
Wat heeft een Berlijnse Gesellschaft voor draadloze telegrafie te maken met mijn vakantie aan de Costa Dorada? Het is het oeroude degelijke merk Telefunken die gedurende de vakantierust mijn Spaanse San Miguel biertjes en Chorizo worst op aangename temperaturen koelt.
In de ideale wereld snappen wij dat als er in zes maanden tijd weer 300 meter Ecosysteem aan kustlijnen uitsterven door klimaatopwarming, je onmiddellijk in actie moet komen.
Onlangs mocht ik aantreden bij een hoorzitting van de Tweede Kamer om enkele oplossingsrichtingen aan te reiken en toe te lichten. Met mij waren ook allerlei andere organisaties gevraagd om de Kamerleden te informeren over de do's en don'ts en welke instrumenten ingezet kunnen worden voor opschaling van de verduurzaming van de gebouwde omgeving.
Begin 2013 was ik aanwezig bij een stakeholdersvergadering van één van de grootste beursgenoteerde bouwers van Nederland. De toenmalige CEO vroeg mij of ik, als ervaringsdeskundige van de Nederlandse industrie, kon vertellen hoe het zat met innovatie bij toeleveranciers en of er innovatieve ontwikkeling verwacht konden worden. Ik reageerde positief en vol overtuiging. De bouwindustrie barst immers van de innovatie.
In de regio's Zuid en Noord-Oost Brabant werken gemeenten en bedrijven samen om passende en betaalbare concepten te bedenken voor particulieren woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Binnenkort staat er weer een bijeenkomst op het programma daardoor kreeg ik een email van een zonnepanelen leverancier die zich afvroeg of het de zoveelste 'geitenwollensokken' bijeenkomst was. In het telefoongesprek dat daarna ontstond ging ik zwaar in de overtuiging dat de energietransitie over veel meer zuilen gaat dan die van natuur- en milieu.
We staan voor een flinke opgave als we in 2050 de gebouwde omgeving Energieneutraal willen hebben. Neem alleen al de enorme diversiteit aan woningtypen waarvoor verschillende oplossingen moeten worden bedacht. En dan hebben we ook nog eens te maken met het feit dat twee derde van de woningen in bezit is van particulieren. Huiseigenaren die over het algemeen (nog) niet echt bezig met het verduurzamen van hun woning.
Een gerenomeerd onderzoeksbureau had onlangs de energiebesparing in Noord-Brabant op de korrel. Volgens het bureau ligt de energiebesparing in Brabant lager dan gehoopt. En van het Provinciaal nul-op-de-meter-project komt helemaal niets terecht. De provincie mist een klimaatdoel, concludeerden de onderzoekers.
ERA Contour
Dienst Justitiële Inrichtingen
Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers
Wonen limburg
Gemeente Schouwen-Duiveland