SBB
Kunststof isolatiematerialen liggen onder vuur. Ze brengen het energiegebruik in gebouwen omlaag en helpen klimaatdoelen te realiseren, maar zijn ze ook brandveilig? Verzekeraars betwijfelen het: zij eisen betere regelgeving en strenger toezicht op het gebruik van materialen als PIR, PUR en EPS.
De levertijden van kanaalplaatvloeren lopen op en de prijzen stijgen. Genoemd worden percentages van 5 tot 10 procent per half jaar. Aannemers zoeken alternatieven en kiezen volgens Cobouw Bouwkosten.nl vaak voor de combinatievloer (broodjesvloer). Deze vloeren, die bestaan uit betonbalken met vulelementen, worden veel vlotter geleverd. Maar ze kunnen niet één op één de kanaalplaatvloer vervangen, waarschuwen fabrikanten.
De prijs van naaldhout - een veel gebruikte houtsoort in de bouw - vertoont al enkele jaren een opmerkelijke stijging. Bij Cobouw Bouwkosten staat het hout met stip genoteerd in de ranglijst van snel duurder wordende bouwmaterialen. Centrop Houtimport in Zaandam, marktleider voor de invoer van vurenhout, kan het alleen maar onderschrijven. ''Zo heftig als nu heb ik het nog nooit meegemaakt'', zegt directeur Jan Voet.
Het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland, het voormalige CBS-kantoor in Voorburg, is een goudmijn. Het complex van ruim 60.000 vierkante meter zit vol met nog prima bruikbare bouwmaterialen. Gebiedsontwikkelaars BDP en Schouten laten die eruit halen om ze te kunnen hergebruiken voor de nieuwe wijk Park070.
Bij de aannemers van bestratingswerk komt het meer dan ooit aan op strakke planning. Ook voor producenten is het puzzelen. Zij hebben moeite aan de grote vraag naar betonnen bestratingsmateriaal te voldoen. De prijzen zijn sinds begin dit jaar met 4 tot 5 procent gestegen en de levertijden lopen op. Dit blijkt uit de database van Cobouw Bouwkosten.
Maak een Crisis- en herstelwet exclusief voor de woningbouw. Die oproep doet Hans Smits, CEO van Janssen de Jong Groep, aan het kabinet. Alleen met een dergelijke ingrijpende maatregel zou de bouwsector kunnen voorzien in de grote behoefte aan nieuwbouwwoningen, stelt Smits.
Janssen de Jong Groep heeft in 2017 de omzet verder uitgebouwd. Het Eindhovense concern kwam uit op 393 miljoen euro, bijna zeventig miljoen meer dan in het jaar ervoor (326 miljoen). Het operationeel resultaat ging vorig jaar omhoog van 17 miljoen naar 24 miljoen euro. De netto winst maakte een sprong van 8 miljoen naar 13 miljoen euro.
Let op heren bouwers, de huurprijzen van mobiele kranen gaan fors stijgen, waarschuwde directeur Bob Bruijsten van Kuiphuis Kranenverhuur in Oldenzaal een jaar geleden. Hij noemde prijsstijgingen tot wel 30 procent. Oorzaak: een onvermijdelijke inhaalslag na de economische crisis, toen verhuurders de tarieven soms onverantwoord verlaagden om hun bedrijf overeind te houden. Bruijsten werd uitgelachen, maar hij kreeg gelijk. En de prijsstijgingen zijn nog niet voorbij, stelt Bouwkosten.nl vast. Het verschil vergeleken met vorig jaar bedraagt 5 à 6 procent.
Een oud probleem in de bouw draagt een nieuw jasje: diefstal van gereedschap. Naast het vertrouwde breekijzer, hanteren hedendaagse dieven digitale trucs om bedrijfsbusjes en loodsen te kunnen plunderen. Ook veel gebruikt zijn spotgoedkope lockpicksetjes waartegen vrijwel geen slot bestand lijkt. De vondst onlangs door de Haagse politie van honderden gestolen gereedschapskoffers met een waarde van enkele tonnen bewijst de toegenomen professionaliteit van de dieven. Bijna dagelijks zijn aannemers het slachtoffer.
Meer samenwerken zou de positie van gespecialiseerde restauratiebedrijven sterk kunnen verbeteren. Bedrijven uit de restauratiebranche zoals leidekkers, metselaars, rietdekkers en steenhouwers, werken nu nog weinig met elkaar samen. Ze zijn bovendien terughoudend om nieuwe opdrachtgevers rechtstreeks te benaderen. Door gezamenlijk op te trekken en samen offertes uit te brengen, zouden deze bedrijven een betere positie ten opzichte van opdrachtgever en hoofdaannemer kunnen realiseren.