Marianne Loof

De architect de vrouw

De architect de vrouw

Amsterdam heeft een nieuwe burgermeester: Femke Halsema. De afgelopen periode was er veel te doen over haar sollicitatie.

Circulair denken - de terugkomst van 'bouwen in het groen'

Circulair denken - de terugkomst van 'bouwen in het groen'

Het begrip circulair raakt steeds meer ingeburgerd. Circulaire economie, circulair bouwen, circulair ontwerpen. Circulair is min of meer een keurmerk geworden, elke gemeente, bouwonderneming en architect onderschrijft circulariteit.

Handschoen of want

Handschoen of want

Bij de uitreiking van de A.A.P, de Amsterdamse Architectuur Prijs werd de bekendmaking van de winnaar, Ru Paré Community, uitgebreid ingeleid door Michiel Riedijk met de vraag wat een gebouw moet zijn: een handschoen of een want? Een handschoen past exact en laat tot in detail de vorm en de beweging van de hand zien. Terwijl een want allerlei verschillende handen kan omhullen waarbij de vingers van binnen eigen bewegingen kunnen maken die je aan de buitenzijde niet kan zien.

Deltaplan

Deltaplan

Deze dagen staan natuurlijk in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. In Amsterdam gaat het in 2018 over de groei van de stad, de bouwopgave en voor wie er gebouwd moet worden. In 2014 werd na een lange periode van stagnatie voorzichtig weer gesproken over verhogen van de bouwproductie, nu in 2018 is een ware biedingenstrijd gaande.

Guilty Pleasure

Guilty Pleasure

Op ons bureau verwelkomen we regelmatig jonge net afgestudeerde architecten in spe. Ze zijn na jaren ontwerpopleiding natuurlijk nieuwsgierig naar de praktijk. Op onze grote open werkvloer krijg je daar gelukkig snel veel van mee. En dan blijkt de realiteit wel vaak anders dan de beeldvorming in de Nederlandse of buitenlandse universiteitenbubbel: een prachtig idee moet opeens ingrijpend aangepast worden na een overleg met opdrachtgever of zelfs drastisch omgeploegd vanwege bezuinigingen.

Architectencircus

Architectencircus

Eind november was ik in Praag om de winnaar van de Tsjechische Architectuurprijs bekend te maken. Met een internationale jury zijn we eerder dit jaar in drie dagen zo'n 1300 kilometer in een oude bus door heel Tsjechië gereden, om eerst zes finalisten en later een winnaar te kiezen.

Vliegende gewetensnood

Vliegende gewetensnood

"Klimaatdoelen Parijs onhaalbaar door luchtvaart" kopten afgelopen week de kranten naar aanleiding van een onderzoek van promovendus Paul Peeters van de TU Delft. In het jaar 2100 vliegt de wereldbevolking grofweg negen keer zo veel kilometers als nu. De groeiende CO2-uitstoot die dit met zich meebrengt zal het onmogelijk maken om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Idealist in Siberië

Idealist in Siberië

Architecten hebben, net als dominees en priesters, sterke zendingsdrang. En natuurlijk gaat het altijd over essentiële zaken, anders heette het geen zendingsdrang. Met hun ontwerpen hebben architecten grote impact op de gebouwde omgeving, gelukkig maar dat daar idealisten onder zijn. Anno 2017 gaat het over duurzame, energiezuinige gebouwen met groene gevels en over circulair bouwen.

Bouw op dieet

Bouw op dieet

De woningmarkt is in onze regio overspannen en de bouwproductie raakt aan zijn grenzen. Tegelijkertijd is in de crisis onze branche sterk gekrompen. In ervaren mensen, maar ook in productiecapaciteit.

Room for improvement

Room for improvement

Het is zomer, er is nog geen kabinet met nieuwe plannen voor de bouwbranche en de wet private kwaliteitsborging is uitgesteld. Het is weer komkommertijd. Maar de bouw zelf staat niet stil, zij draait overuren. De woningmarkt raakt oververhit en door de duizenden mensen die de bouw- en architectenbranche de afgelopen jaren verlieten komt de stoom bij iedereen uit de oren.