Gerben van Dijk
Burgerraadslid Bouwen en Wonen voor ChristenUnie-SGP Rotterdam
Burgerraadslid Bouwen en Wonen voor ChristenUnie-SGP Rotterdam
Hoe is het met uw goede voornemens? Heeft u ze nog in het vizier of heeft u ze al laten varen? Misschien was u al gestopt om eraan te beginnen. Of dacht u juist om er dit jaar maar weer eens werk van te maken.
'Fenomenaal! Waarom is dit niet in gebruik? We stoppen ongelofelijk veel tijd, moeite en geld in nieuwe gebouwen en dit moois staat weet ik hoe lang leeg.' Piet Hein Eek kan z'n ogen bijna niet geloven als hij in de oude kazemat van Maastricht staat. Een 'kathedraal van bakstenen' zo omschrijft hij het in het programma 'Herbestemming' dat deze zomer wekelijks wordt uitgezonden.
Het regende weer cijfers. Over stijgende prijzen en afnemende leegstand van kantoren. Prettig dat de leegstand minder wordt ,maar 5,5 miljoen vierkante meter is nog steeds niet niks.
Op moment reis ik rond in een land waar de overheid de teugels wat betreft bouwen niet overal al te strak in handen lijkt te hebben. De verrommeling viert triomfen. Van half afgemaakte gebouwen op vreemde locaties tot bijzondere aanbouwsels die duidelijk niet langs welstand geweest zijn. Ja, het heeft z'n charme! Het geeft wel een wat ander straatbeeld dan we in Nederland gewend zijn. Wat ook opvalt dat veel gebouwen gebouwd worden met de optie tot uitbreiding. Het roestige betonijzer dat boven het dak uitsteekt ziet er niet aantrekkelijk uit, maar als er meer geld en noodzaak is, kan er gewoon nog een verdieping bij. Zo lost een dreigende woningnood zich snel op.
Onlangs nam ik deel aan de bijeenkomst 'Almere Transformeert'. Een inspiratiebijeenkomst om de successen te vieren en vooruit te kijken naar de toekomst. 'We waren altijd bezig met de volgende nieuwe wijk in het weiland. Gelukkig leren we steeds meer om de stad in te kijken om woningen en voorzieningen te realiseren', aldus wethouder Tjeerd Herrema tijdens de bijeenkomst.
Kent u het verhaal van de zeven vette en de zeven magere jaren? Ik moest er aan denken toen ik las over de nieuwe prognoses van het EIB. Zowel in 2018 als 2019 zal de bouwsector de snelgroeiende sector van de Nederlandse economie zijn. De magere jaren zijn voorbij en de sector kan genieten van de vele vette jaren. Tussen de 7 redenen waarom de bouw volgens EIB nog jaren zal blijven floreren stond op de 2e plaats een wel zeer opvallende. En wel deze: 'Transformatie valt sterk terug'.
Moet de beeldbepalende Valkenbos kerk wijken voor een nieuw appartementencomplex? Dat is de vraag die veel mensen in Den Haag bezighoudt. De kerk wordt sinds 2013 niet meer gebruikt voor de eredienst en de eigenaar, de Protestantse Gemeente van Den Haag, wil er vanaf.
Bouwen, bouwen, bouwen. Woorden die menig bouwer als muziek in de oren zullen klinken. Afgelopen tijd kon je ze overal horen. Het lijkt de enige remedie voor stijgende prijzen en toenemende woningnood. Onlangs kregen we als Herbestemmingsteam de vraag hoe het eigenlijk gaat met herbestemmen. Is daar gelegenheid voor als alle capaciteit nodig lijkt voor nieuwbouw? 2017 zit er bijna op. Een mooi moment om de temperatuur van herbestemming eens te peilen.
"Transformeren moet normaal worden." las ik deze week in Cobouw. Ik moest onwillekeurig terugdenken aan maart 2015. Bij ons aantreden als H-team sprak ik de hoop uit dat herbestemmen de gewoonste zaak van Nederland zou worden. Herbestemmen wordt vaak gelijk gesteld aan transformeren dus: missie geslaagd en klaar met het H-team?
Onlangs was ik te gast bij de werkconferentie Verstedelijking Zuid Holland. Een zaal vol met ambtenaren van Zuid-Hollandse gemeenten en de provincie rondom de vraag hoe we in de toekomst de vraag naar wonen accommoderen. De avond ervoor vroeg ik mijn zoon van 13 wat hij zou doen. Hij had een paar eenvoudige oplossingen voor me in petto: de hoogte in en gewoon zorgen dat niet zoveel mensen in de stad willen wonen.