Ewald van Hal

Directeur vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek namens NVTB

Labelleed

Labelleed

Dit woord kwam op toen ik las dat het energielabel van een overheidsgebouw daarin goed zichtbaar moet zijn opgehangen. Waar hangt zoiets dan, hoe groot is het en wat moet er op staan? Allemaal vragen die opkomen als je prettig loom in een hangmat op het ritme van de wind ligt te wiegen!

De CE-markering in een Circulaire Economie

De CE-markering in een Circulaire Economie

In een circulaire economie wordt niets weggegooid: bij sloop vrijkomende bouwproducten worden hergebruikt of zijn grondstof voor nieuwe. Dit ideaal leidt tot nieuw denken, anders doen maar plaatst ook bestaande regels in een ander daglicht. Neem de CE-markering van bouwproducten. Nieuwe en gebruikte verdienen daarin gelijkwaardig behandeling.

Over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

Over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

Als beleidmakers het hebben over producentenverantwoordelijkheid dan bedoelen zij de zorg die fabrikanten moeten hebben voor hun product in de afdankfase. Als juristen erover horen glijden de gedachten weg naar productaansprakelijkheid. Verschillende termen en onderwerpen, maar blijven ze zo verschillend?

Warmterecht of warmteplicht 

Warmterecht of warmteplicht

Het staat in het Regeerakkoord 2017-2021 te lezen: 'De aansluitplicht van gas wordt vervangen door een warmterecht, waarmee eindgebruikers aanspraak kunnen maken op een aansluiting op een (verzwaard) elektriciteitsnet of een warmtenet'. Zo staat het er, maar wordt bedoeld wat er staat?

Conformiteit of in compliance

Conformiteit of in compliance

Niet alleen juristen maar ook regelgevers spelen graag met taal. Neem het onderwerp waar de Sociale Commissie van het Europarlement zich volgende week over buigt. Dat is de manier waarop aan de recent gewijzigde Europese Carcinogenenrichtlijn (CMD 2004/37/EC) kan worden voldaan. Dat is door naleving van de in de Richtlijn gestelde grenswaarden, maar ook een veiligheidsovereenkomst van sociale partners wordt genoemd. Vraag is of dit laatste vermoeden geeft dat wordt gehandeld in overeenstemming met de Richtlijn (compliance) of een vermoeden dat het handelen aan de Richtlijn beantwoord (conformiteit)?

Juristen helpen circulaire bouweconomie

Juristen helpen circulaire bouweconomie

Recent verscheen de Transitieagenda Bouw. Doel is het aanjagen van een circulaire bouweconomie. Daarin hebben ketenspelers nieuwe functies en andere verdienmodellen.

VVE helpt energietransitie

VVE helpt energietransitie

De overschakeling naar energieneutrale, gasvrije gebouwen is een van de grootste uitdagingen van dit moment. Met vormen van gebouwgebonden financiering moet investeren in kansrijke besparingsopties financieel aantrekkelijker worden, aldus het regeerakkoord. Een nieuwe wet biedt inspiratie voor de gehele particuliere koopsector.

Gebouwgebonden financiering

Gebouwgebonden financiering

Het Kabinet Rutte III wil nieuwe woningen vanaf 2021 niet langer met aardgas verwarmen. Een warmterecht moet de aansluitplicht op gas vervangen. Verder dienen alle 6 miljoen bestaande woningen in 2050 gasvrij te zijn, of aardgasloos of gasloos (het Regeerakkoord is niet woordvast).

Roerend of onroerend?

Roerend of onroerend?

Tijdens een recente Round Table over conceptueel bouwen, een initiatief van DuurzaamGebouwd, spiegelden de deelnemers over topics voor de bouwmaterialenindustrie. Een van de stellingen was ''onroerend wordt roerend''. Bedoeld werd de prefab woning die na tijdelijk gebruik prima elders opnieuw kan worden gebruikt. Dat roept de vraag op wanneer juridisch iets roerend of onroerend is?

Duurzaam Sint Maarten

Duurzaam Sint Maarten

Ruim een maand na de allesverwoestende orkanen Irma en Maria maken eilandbewoners op Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten de balans op. Er zijn torenhoge herstelkosten wat de vraag oproept wie deze bovenwindse eilanden wederopbouwsteun biedt.