Anton van Elburg

Foto: Ton Borsboom

Aantal woningen met energielabel groeit gestaag, nieuwbouw geregeld zonder

Energielabels zijn verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en dus winnen ze aan gebruik. Maar een analyse van Cobouw data & analytics laat grote omissies zien: 15% van de nieuwbouw sinds 2020 heeft geen definitief energielabel.

Foto: Daria Scagliola en Stijn Brakkee

Verdichting van de stad vraagt om experiment

In toekomstscenario's voor de gebouwde omgeving komt vaak het begrip 'meervoudig ruimtegebruik' voor. We moeten stapelen en combineren omdat er te weinig ruimte is om alle ambities een plek te geven. Wat betekent dat voor de architect? Aron Bogers, bestuurder van architectenbureau INBO: "Combineren van werken en wonen, dat is echt een opgave voor de toekomst."

Foto: Shutterstock

Bouwen is vooruitzien: '2050 is heel dichtbij in stedenbouw'

Hoe pareer je als bedrijf een toekomstige pandemie, instortende markt of milieu-oekaze? En hoe anticipeer je op de stapeling van immense opgaven als de energietransitie, bevolkingsgroei en vergrijzing? Bouwers, ontwikkelaars en ingenieurs vertellen over visieontwikkeling en scenario-denken.

Stevige moderniseringsslag nodig voor zorgvastgoed

Stevige moderniseringsslag nodig voor zorgvastgoed

Een groot deel van het Nederlandse zorgvastgoed is technisch en functioneel achterhaald en sluit niet meer aan op de eisen van patiënten.

Foto: Shutterstock

Woningvoorraad: minder rijtjeshuizen en meer appartementen

Ruim 700.000 woningen zijn er het afgelopen decennium bij gekomen, met een verschuiving van eengezinswoningen naar appartementen. Als gevolg van de verhuurdersheffing is de bijdrage van de woningcorporaties beperkt gebleven.

Foto : ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Isolatie loont, maar is het genoeg voor een gasvrije toekomst?

Alle Nederlandse woningen moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Een belangrijke stap is het reduceren van de warmtevraag door middel van isolatie. Maar hoeveel gaat de isolatieopgave voor alle acht miljoen woningen bij elkaar opgeteld kosten? De planbureaus zijn nog aan het rekenen.

De twee stalen boogbruggen van de Van Brienenoordbrug worden vervangen en vernieuwd. Foto: Shutterstock

Veel civiele kunstwerken naderen einde levensduur. Maar wanneer?

Veel civiele constructies naderen het einde van hun technische levensduur. Informatie over de precieze status is echter nog lang niet up to date. TNO schat de vernieuwingsopgave in totaal op 170 miljard tot einde van de eeuw.

Viaduct over de A1 bij Hoog Burel. Foto: Rijkswaterstaat.

'Geld voor infrastructuur gaat vaker naar onderhoud en verbetering'

Voor de ontsluiting van nieuwbouwlocaties maakt het kabinet miljarden vrij. Verder is vooral veel geld nodig voor het opknappen van verouderde infra.

Foto: Shutterstock

'Meer vervoer en mobiliteit via de weg'

Het personen- en goederenvervoer zal de komende jaren naar verwachting groeien. En dan vooral via de weg. De trein kampt met achterblijvende aantallen reizigers.

Bouw van distributiecentrum van Zalando in Bleiswijk op het oude terrein de veilinghal van FloraHolland. Foto: Frank de Roo/ANP

Bij gebrek aan ruimte biedt herontwikkeling verouderde bedrijfsterreinen kansen

Nieuwe distributiecentra roepen veel weerstand op. Bovendien raken nieuwe locaties op. Verouderde bedrijventerreinen dienen zich aan als alternatief.