Annemieke Nijhof

Beslissen over veranderingen

Beslissen over veranderingen

De eerste fase van mijn werkzaamheden aan de mobiliteitstafel voor het klimaatakkoord komt naderbij. Met grote energie en ambitie werken we aan een visie voor emissieloze, veilige en zorgeloze mobiliteit voor alles en iedereen. Goede bereikbaarheid, geen milieubelasting, geen doden en bovenal toegankelijk voor alle inwoners van ons land. Deze ambitie vertalen we in 'transitiepaden' naar 2050, die al in 2030 de helft van de CO2-emissies moet terugdringen. Gelukkig is de sector al lang begonnen.

Vertrouwen in het klimaatakkoord

Vertrouwen in het klimaatakkoord

Op dit moment wordt aan heel veel tafels en bijzettafels koortsachtig overlegd over het Klimaatakkoord dat het kabinet met de samenleving wil sluiten. Een immense uitdaging: een totale transformatie van ons energiesysteem en de doorwerking hiervan in alle facetten van de samenleving. Tot 2050. En dat in drie maanden.

Als de dood voor de Bouw?

Als de dood voor de Bouw?

Ik was enorm aangeslagen door het ingrijpende verhaal in de Cobouw over de dood van Haiko. Een week voor zijn bruiloft overleed hij op de bouwplaats. Zijn familie bracht een gruwelijke statistiek tot leven, omdat zij hopen dat zijn dood niet zonder betekenis blijft. En ik voelde me aangesproken.

Gesprek van de dag

Gesprek van de dag

De wereld ontwikkelt zich razendsnel en de wereldbevolking blijft groeien. Iedereen heeft recht op een humane basis: drinken, eten, gezondheidszorg, een dak boven het hoofd, veiligheid en onderwijs. Ontwikkelde landen hebben dit veelal goed voor elkaar, maar leven op te grote voet. Te veel verbruik van grondstoffen, van energie en van water. De urgentie is hoog: het roer moet om!

Diversiteit

Diversiteit

Dit keer geen column van mijn hand over de teleurstellende doorstroom van vrouwen naar de top. Hierover wordt genoeg geschreven en het komt aan op daden. Wel een hartstochtelijk pleidooi voor het omarmen van verschillen en het zoeken naar gemeenschappelijkheid.

It's the context, stupid!

It's the context, stupid!

Regelmatig word ik gevraagd naar de verschillen tussen overheid en bedrijfsleven. Werken bij de overheid vraagt een grote toewijding aan het algemene belang en dienstbaarheid aan de politiek. Je draagt de verantwoordelijkheid over belastinggeld, pleegt ingrepen in de samenleving met beleid en wetgeving én draagt het geweldsmonopolie. Terecht vraagt de samenleving om grote zorgvuldigheid, die zich in de praktijk vertaalt naar heel zorgvuldige processen en controles.

Best Value Aanpak: omdenken én nadenken gevraagd!

Best Value Aanpak: omdenken én nadenken gevraagd!

Ik heb me wel eens kritisch uitgelaten over de hype rond Best Value Procurement omdat ik slechte voorbeelden voorbij zag komen. Maar ik heb me laten bijscholen door de medewerkers van Tauw die hier echt verstand van hebben en de misverstanden rond Best Value Aanpak (BVA) hebben ontrafeld.

'Langer zelfstandig? Anders bouwen dus'

'Langer zelfstandig? Anders bouwen dus'

Ik ben 50+. Ik voel me nog redelijk jong, een midden in het leven rondhuppelende vrouw. Maar het valt me op dat ik sinds het bereiken van die leeftijd andere reclame-e-mails ontvang. Geen maandverband of make-upaanbiedingen, maar antirimpelcrème, rollators en vooral heel veel trapliften.

Veranderwens?

Veranderwens?

'89 Procentvan de mensen actief op zoek naar een andere baan of staat er voor open', stond in het artikel van Indeed, een recruitmentbureau. Uit onderzoek onder vierduizend mensen zou blijken dat het niet veel moeite kost om mensen te werven voor een andere baan.

Een beetje verliefd?

Een beetje verliefd?

Onlangs tekende ik voor de Green Deal Duurzaam GWW. Het gaat over belangrijke veranderingen van kosten naar waarden, van reactief naar proactief, van uniek naar uniform en van alleen naar samen.