Studie en werk voor hoger opgeleide vluchtelingen

Studie en werk voor hoger opgeleide vluchtelingen

Veel vluchtelingen studeren en behalen hun diploma al in het land van herkomst. De diploma's van deze artsen, ingenieurs, juristen, economen en vele anderen worden hier niet erkend. Daarom is opnieuw studeren hun enige kans om zich te ontwikkelen en hun talenten te benutten. Dit vergroot ook hun maatschappelijke bijdrage. De oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland

Veel vluchtelingen studeren en behalen hun diploma al in het land van herkomst. De diploma’s van deze artsen, ingenieurs, juristen, economen en vele anderen worden hier niet erkend. Daarom is opnieuw studeren hun enige kans om zich te ontwikkelen en hun talenten te benutten. Dit vergroot ook hun maatschappelijke bijdrage.

De oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland
Het UAF is opgericht nadat in 1948 de studentenopstand in Praag hard werd neergeslagen. Een groep van vijftig Tsjechische studenten vluchtte naar Nederland. Op initiatief van de Nederlandse universiteiten kregen zij de kans om hun studie in Nederland te vervolgen. Dat was het begin van het Universitair Asiel Fonds, het UAF. Tegenwoordig heet de stichting voluit Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

‘De spanningen in de wereld nemen toe. Ook in Nederland zoeken vluchtelingen veiligheid. Het UAF probeert voor zoveel mogelijk vluchtelingen een baken te zijn. Want een kans op een goede toekomst zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Óók voor vluchtelingen.'Job Cohen, voorzitter van het UAF

Zo’n 25% van de studenten studeert en werkt in de richting informatica, techniek & exact. De Vluchteling-Studenten en -Starters passen niet persé in het beeld wat je van een typische starter zou hebben. Ze zijn al hogeropgeleid en hebben al werkervaring in het land van herkomst. Met een hele bak doorzettingsvermogen en ambitie beginnen ze hier opnieuw aan een studie. Op zich al een uitdaging laat staan als je ook nog taal cursussen moet volgen om te zorgen dat je Nederlandse taal op goed niveau (NT2-II) beheerst. Vervolgens volgt de grootste uitdaging. Met je gloednieuwe Nederlandse diploma op zak en de juiste steun een goede baan vinden.

Zo ook Maamun, 6 jaar geleden naar Nederland gekomen. Vrijwel direct is hij de Nederlandse taal gaan leren en HBO elektrotechniek gaan studeren. In februari 2015 afgestudeerd en ondertussen al weer druk bezig met een mastercourse industriële automatisering aan de HAN waarnaast hij 40 uur per week werkt. Via TRACÉ werkt hij momenteel als PCS7 engineer en volgt hij het young talent programma industriële automatisering. TRACÉ gelooft in bevlogen mensen met passie voor techniek én de ambitie om verder te groeien en in zichzelf te investeren. Daarom zijn we intensief bezig met de begeleiding van het ontwikkeltraject van Mamuun zo investeren we samen in zijn toekomst.

Begint niet alles met talent? Zeker in de techniek is het een onmisbare basis. Maar voor succes is meer nodig dan alleen talentrijke genen. Het UAF investeert in talent en ontwikkeling op een vergelijkbare manier als TRACÉ. Daarom zijn we bezig om te kijken of we een langdurige samenwerking tot stand kunnen brengen.

Wil je meer weten over het UAF kijk dan op www.uaf.nl.