"We kwamen om te zeilen, dus gingen we zeilen, maar dan zonder wedstrijdelement. Ik zag meteen een metafoor, want de bouwsector heeft ook zwaar weer gekend. Het waaide en het regende, maar iedereen zette er de schouders onder. Op het IJsselmeer zijn grenzen verlegd, heel gaaf om te zien."
De top van de Nederlandse bouwsector deed mee aan de negende editie van de Bouwregatta, die traditiegetrouw in Enkhuizen van start ging. Met ruim veertig schepen en circa driehonderd bemanningsleden trok het jaarlijks terugkerende evenement dit jaar een recordaantal deelnemers. Volgens De Bont zijn er talloze verbanden te leggen tussen zeilen en ondernemen in de bouw: strategisch denken en de juiste koers uitzetten, maar ook samenwerken om vooruit te komen.
Sterke focus
De schippers kwamen donderdagavond al bijeen, onder meer om te luisteren naar een inspirerend verhaal van catamaranzeilers Nicole van der Velden en Thijs Visser, die onder de vlag van Aruba het team ‘The Flying Arubies’ vormen. Dit professionele zeilduo heeft maar een doel: in de zomer van 2016 vlammen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Bont: "Nicole en Thijs vertelden over de hobbels die ze tegenkwamen tijdens het kwalificatietraject. Het zijn twee mensen met een sterke focus en een duidelijk doel voor ogen. Met andere woorden: de toon voor de Bouwregatta was gezet."
De Bouwregatta is volgens De Bont een netwerkevenement waarin de top van de Nederlandse bouw elkaar in een sportieve, ontspannen omgeving ontmoet: overdag wordt er gezeild, ’s avonds is er een groot diner. De Bont: "Wanneer bouwdirecteuren aan het werk zijn, dragen ze in de regel jasje dasje en is er hiërarchie. Tijdens de Bouwregatta draagt iedereen dezelfde polo, met als gevolg dat mensen toch makkelijker met elkaar gaan praten. De sfeer is bijzonder ontspannen en relaxed, elk jaar weer. Er worden geen grote deals gesloten, maar je merkt wel dat er tussen de bedrijven door veel afspraken tussen allerlei partijen worden gemaakt."
Herpakt
Heel anders dan een paar jaar geleden proefde de voorzitter tot zijn vreugde een hoop positiviteit. Eindelijk. "De jaren van malaise, van balen en saneren, lijken echt voorbij. Veel bouwbedrijven hebben zich herpakt en richten hun blik op de toekomst. Dat merkte ik heel sterk."
Dat constateerde ook directeur Arjen Bos van technisch dienstverlener TRACÉ, net als Meeus, BDO, Xcellent en Relatics sponsor van de Nederlandse Bouwregatta. Bos is tevens bestuurslid van het zeilevenement. "Het woord crisis is niet of nauwelijks gevallen. Het was vooral een inspirerende en intensieve dag met veel mooie gesprekken. Het zeilen was prachtig: ondanks de stevige wind ging iedereen zonder angst of enige terughoudendheid het water op."
Het meest bijzondere moment van de dag had echter niet plaats op het water, maar op het vasteland, tijdens het afsluitende diner: Inge de Graaf en Evert Stel vertelden over de Stichting Vaarwens, dit jaar als goed doel verbonden aan de Bouwregatta. Hun stichting neemt terminale patiënten mee voor een allerlaatste vaartocht. Volgens De Bont was het muisstil in de zaal.