'Abrupt stoppen met arbeid is verspilling'

365 is de nieuwe naam van Arboned. In Utrecht heeft het hoofdkantoor van de specialist in arbeidszaken een metamorfose ondergaan om te laten zien dat de onderneming waaraan Van Kleij leiding geeft, geen normaal bedrijf is. Meer gezellige hoekjes en extra aandacht voor het restaurant. Want 365 wil meer zijn dan een koele arbodienst. Elke

365 is de nieuwe naam van Arboned. In Utrecht heeft het hoofdkantoor van de specialist in arbeidszaken een metamorfose ondergaan om te laten zien dat de onderneming waaraan Van Kleij leiding geeft, geen normaal bedrijf is. Meer gezellige hoekjes en extra aandacht voor het restaurant. Want 365 wil meer zijn dan een koele arbodienst. Elke dag van het jaar. Via Arboduo – voortaan 365 Arboduo – is het bedrijf dat vorig jaar een omzet van 137 miljoen euro realiseerde, op afstand marktleider in de bouw.

Van Kleij: “We willen een partner van de bedrijven zijn. Van zzp’er tot multinational. En dat met betrekking tot het duurzaam inzetten van arbeid. Nog steeds zijn we een goede arbodienst met aandacht voor het verzuim. Anderhalf jaar geleden hebben we de weg ingeslagen voor twee stappen extra. Tegenwoordig zetten we ook indringend in op preventie en bevlogenheid.” De nieuwe thema’s genereerden vorig jaar omzetten van respectievelijk 25 en 10 miljoen euro. Tendens: stijgend. 365 spant zich in om anders te kijken naar werk.

De omslag vindt bij 365 zijn weerslag op de visitekaartjes. Van Kleij meldt als speciale aandachtsvelden: bestuursvoorzitter, vader en levensgenieter. Zoals anderen misschien kiezen voor dokter, wandelaar en liefhebber van iconen.

“Iedere mens heeft verschillende rollen. Naast het werk is iemand vader en voetbalcoach. Uit al die rollen haal je energie. Wij willen niet alleen kijken naar de factor arbeid maar naar de hele mens.”

De aandacht richt zich op de wens naar eigen regelruimte, voldoende sociale steun en autonomie. Van Kleij wijst op de onstuimige opkomst van de zelfstandigen zonder personeel, die vooral hun boontjes zelf willen doppen. Hij oppert zelfs de kans op het verdwijnen van de collectieve arbeidsovereenkomsten.

De huidige discussie over het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd naar een jaar of 67 wekt bij Van Kleij (55) ergernis. Of hij straks zelf van de ene op de andere dag met pensioen wil? “Ik moet er niet aan denken. Daar krijg ik nu echt gordel van onder mijn neus. De discussie over die 67 jaar heeft veel weg van een rekenexercitie. Wat een onzin. Sommigen kunnen langer werken, anderen beslist niet. En wat is dan precies een zwaar beroep? Ik zie mensen die de hele dag achter de computer zitten en aan het eind van hun latijn zijn. Niet alleen fysieke arbeid is zwaar werk.”

Van Kleij zou graag zien dat mensen bij het ouder worden zich niet plotsklaps maar geleidelijk uit het arbeidsproces terugtrekken. “Neem de timmerman. Als hij met pensioen gaat, is hij nog steeds een klasse vakman. En wat gaat hij na vertrek thuis weer doen? Timmeren natuurlijk. Voor wie hem maar nodig heeft.”

De topman van 365 houdt een pleidooi om ouderen niet klakkeloos hun arbeidsparticipatie af te pakken. Nuttig werk is immers voor velen een bron van plezier? “Die oudere timmerman wil geen veertig uur meer werken. Begrijpelijk. Maar misschien wel 30, 20 of desnoods 10 uur. Vrijwillig. Waarom is het nu alles of niets? We barsten van de O&O-fondsen en daaruit zijn de noodzakelijke regelingen gemakkelijk te financieren. Waar een wil is, is een weg.”

Van Kleij voorziet fundamentele veranderingen op de arbeidsmarkt. Hij verwacht vanaf 2015 een fors oplopende schaarste aan personeel. Gaat uit van een sterk groeiende instroom vanuit het buitenland. Bedrijven die ook bij schaarste over voldoende personeel willen kunnen beschikken, zullen moeten boeien en binden. 365 speelt daar met zijn drieluik verzuim – preventie – engagement alvast op in.

“Veel jongeren kiezen niet meer voor 40 uur werken per week. Voor hen is 30 genoeg, je hebt immers ook andere rollen in het leven. Meer dan voorheen zijn we gedwongen ons op het individu te focussen”, zegt Van Kleij. “Afhankelijk van de overheidsmaatregelen valt niet uit te sluiten dat het werkloosheidspercentage in ons land daalt tot 2.”

Theo Leoné

verslaggever Economie

Theo Leoné (1951) is sterk geïnteresseerd in bedrijfsstrategieën. Ook harde cijfers, zoals bijvoorbeeld van het CBS, hebben zijn warme belangstelling. Rekent ingenieursbureaus, het mkb en zorgbouw tot zijn specialismen.