Hamsterhof Eindhoven: tegenhanger grote studentencomplexen

Hamsterhof Eindhoven: tegenhanger grote studentencomplexen
Beeld: MdB3d

Een tegenhanger van de grote, veelal anonieme studentencomplexen in andere delen van de stad: dat is het Eindhovense project Hamsterhof in een notendop. Hamsterhof bestaat uit 51 appartementen voor studenten en young professionals.

"Het complex is qua routing dusdanig opgezet dat bewoners elkaar altijd kunnen tegenkomen", zegt Joost Engelen van PM+ Van Abbe, de ontwikkelaar van het project. Architecten-en-en uit Eindhoven is verantwoordelijk voor het ontwerp, bouwbedrijf Van Gerven uit Mierlo is aangetrokken als aannemer. Op de locatie staat nu nog een in onbruik geraakte bedrijfshal die ooit gediend heeft als opslag voor de Rabobank. Deze maand wordt gestart met de sloopwerkzaamheden. De oplevering staat gepland in de zomer van 2023.

Hamsterhof bestaat uit twee gebouwdelen die schuin naar elkaar toelopen: van bovenaf zie je de letter V. "De entree wordt gemarkeerd door een poortgebouw, met op de begane grond ruimte voor een gezamenlijke koffiehuiskamer", vervolgt Engelen. De woningen zijn naar een gemeenschappelijk hof aan de binnenzijde van het perceel georiënteerd. ‘Met deze opgave raken we verschillende actuele uitdagingen en ontwikkelingen: woningnood voor studenten, verdichtingsvraagstukken en de internationalisering van Eindhoven’, aldus de ontwikkelaar.

Meer contact

Een van de belangrijkste uitgangspunten van het ontwerp was dus dat bewoners elkaar automatisch gaan ontmoeten. Engelen: "Eenzaamheid onder studenten komt ook in Eindhoven voor, met name in grote, anonieme studentencomplexen. We spelen heel duidelijk in op de behoefte aan meer contact met elkaar."

In het voortraject hebben de betrokken partijen uitgebreid gesproken met een groep studenten en is heel specifiek gevraagd naar hun woonwensen. Bij de uitwerking van het concept is bovendien de hulp ingeroepen van social designer, Studio Isis Boot en een sociaal geograaf. Uit dit vooronderzoek kwam duidelijk naar voren dat niemand gelukkig wordt van grote complexen. Studenten zijn juist gebaat bij ‘kleinschalige en leefbare structuren’. Zo voorkom je bovendien dat talentvolle studenten na afronding van hun studie de stad zo snel mogelijk verlaten.

Hamsterhof telt 51 wooneenheden met vloeroppervlaktes tussen 30 en 57 vierkante meter. Acht appartementen krijgen een aparte woonkamer, de rest betreft studio’s. Alle appartementen hebben een eigen keuken en badkamer. De gevels bestaan grotendeels uit hout. Op de (schuine) daken komen zonnepanelen en sedum, verder komt er een collectief warmtepompsysteem.


Plaats: Eindhoven
Opdrachtgever: PM+ Van Abbe
Ramingsgroep: Tussen 2.5 en 5 miljoen euro
Nummer: 545127


Wil je meer informatie over dit en andere projecten zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Probeer Bouwberichten dan 14 dagen gratis. Zonder verplichting. Heb je een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.