In 3 stappen naar gezonde gebouwen

In 3 stappen naar gezonde gebouwen

Iedereen wil dat zijn of haar gebouwen gezond zijn. Dat blijkt onder meer uit een wereldwijde studie met infrastructuuradviesbureau AECOM. Maar hoe maak je een gebouw gezond? Drie stappen zijn nodig om dit te verbeteren.

In onze visie zijn de gebouwen van de toekomst duurzaam, hyperefficiënt, veerkrachtig en mensgericht. Dit laatste betekent dat gebouwen veilig en gezond moeten zijn voor hun gebruikers. Om deze visie te ondersteunen, hebben samen met infrastructuuradviesbureau AECOM een wereldwijd onderzoek uitgevoerd naar 21 kantoorgebouwen. Dit artikel bevat een voorproefje van de belangrijkste uitkomsten uit onze recente whitepaper, waaronder de zakelijke voordelen van gezonde gebouwen, de onderzoeksresultaten en de drie stappen die volgens ons nodig zijn om de gezondheid van gebouwen te verbeteren.

Het belang van gezonde gebouwen

Gezonde gebouwen omvatten alle facetten van de menselijke gezondheid, waaronder fysiek, emotioneel, intellectueel, spiritueel, beroepsmatig, ecologisch en sociaal welzijn. Eigenaren of -exploitanten van gebouwen die deze holistische definitie omarmen, komen niet alleen tegemoet aan de gebruikers van hun gebouw, maar profiteren ook van de winst en goodwill van hun bedrijf.

Gebouweigenaren krijgen de kans om hun gebouwen te laten certificeren voor gezondheid en welzijn.”

In de afgelopen decennia hebben honderden studies de impact van bepaalde factoren op onder meer de gezondheid, stemming, absentie en alertheid van gebruikers gekwantificeerd. Er is bovendien concurrentiedruk van vastgoedbedrijven die wedijveren met elkaar om huurders die waarde hechten aan gezonde gebouwen en bereid zijn daar een meerprijs voor te betalen. Gebouweigenaren krijgen de kans om hun gebouwen te laten certificeren voor gezondheid en welzijn.

Resultaten van onze wereldwijde studie

Om de menselijke gezondheid en daarmee de prestaties van iemand te verbeteren, moeten we de zes factoren definiëren die deze in de gebouwde omgeving beïnvloeden: koolstofdioxide, temperatuur, luchtvochtigheid, vluchtige organische stoffen (VOS, bijvoorbeeld van schoonmaakmiddelen), geluid en verlichting.

Sinds december 2018 hebben we pilotstudies uitgevoerd in 21 verschillende gebouwen over de hele wereld, te beginnen met een kantoorgebouw van AECOM. Het team rustte de gebouwen uit met een serie sensoren om deze zes factoren te meten, waarbij iedere pilot vier weken duurde. Op hoog niveau onthulde het onderzoek de volgende vier bevindingen:

  1. Iedereen wil dat zijn gebouwen gezond zijn, maar de meeste facility managers en gebruikers weten niet of elke ruimte bijdraagt aan het welzijn van de mensen. Sommige gebouwenbeheersystemen verzamelen misschien wel alle of een deel van de vereiste gegevens, maar er zijn niet altijd de juiste hulpmiddelen en inzichten beschikbaar om bruikbare gegevens toegankelijk te maken, zodat beslissingen kunnen worden genomen over het verbeteren van de omstandigheden.
  2. Er bestaat technologie die inzicht verschaft in temperatuur, CO2, VOC, vochtigheid, geluid en licht, en die nauw gecorreleerd kan worden aan een specifieke ruimte.
  3. Gebouwenbeheerders die over deze gegevens beschikken en de beheersing van de luchtkwaliteit aanpassen, zien als gevolg daarvan de klachten afnemen en de tevredenheid van werknemers stijgen.
  4. Het is mogelijk om de IoT-sensorinformatie over gezondheid te gebruiken om het gebouw automatisch te besturen, waardoor de gebouwenbeheerder nog meer wordt geholpen.

In 3 stappen naar gezonde gebouwen

3 stappen om de gezondheid van gebouwen te verbeteren

Met een beter begrip van deze uitkomsten kunnen eigenaren en gebruikers van bedrijfspanden de gezondheid van hun gebouw beter benutten. Hieronder staan drie stappen die zij kunnen nemen om de gebruikerservaring en -prestaties te verbeteren:

  1. Beoordelen. De belangrijkste vragen die tijdens deze stap gesteld moeten worden zijn: zijn de bestaande sensoren accuraat en gekalibreerd, is de dichtheid en distributie van de sensoren voldoende om de impact op de gebruikers van het gebouw te meten, en is er behoefte aan extra sensoren om alle relevante zones van het gebouw te dekken? Het vroegtijdig vaststellen en aanpakken van deze problemen biedt een betrouwbare basis voor de volgende stappen.
  2. Analyseren. Het analyseren van gegevens van sensoren en andere aangesloten apparatuur geeft inzicht in de omgeving van de gebruikers. Beheerders kunnen gebieden met de laagste gezondheidsscore of met de meeste afwijkende indicatoren prioriteren, terwijl het volgen van veranderingen over een periode kan wijzen op problemen met bedrijfsmiddelen/apparatuur, waardoor voorspellend onderhoud kan worden ondersteund. Wanneer een afwijking wordt gedetecteerd, kan het team op zoek naar onderliggende oorzaken (bijvoorbeeld nieuw meubilair, constructie, verminderde luchtstroom door een defect ventilatiesysteem, enz.) Analytics kunnen de prestaties van HVAC-apparatuur modelleren, voortdurend controleren of apparatuur werkt zoals zou moeten en de afdeling Facilities helpen bij het plannen van onderhoudsactiviteiten op basis van vastgestelde storingen.
  3. Actie. Tegen de tijd dat een gebouwenbeheerder bij deze stap is aangekomen, moet hij de hoofdoorzaak van het probleem kennen en een plan hebben om het aan te pakken, hetzij via tickets voor het gebouwenbeheerteam, hetzij via geautomatiseerde acties van het gebouwenbeheersysteem. Deze acties kunnen bestaan uit: het verhogen van de ventilatie, het upgraden van luchtfilters, het beperken van de capaciteit in bepaalde ruimtes en het creëren van stille zones. Het kan ook inhouden dat gebruikers de beschikking krijgen over mobiele applicaties, zoals spraakbediening, controles voor binnenkomst, flexplekken, kamerreservering, bewegwijzering, en de mogelijkheid om onderhoudstickets te registreren.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u onze whitepaper ‘Ensuring Occupant Health: Key Findings and Insights from Global Study of 21 Office Buildings’ downloaden. Bezoek ook onze Schneider Electric ‘Buildings Of The Future’-pagina voor meer informatie over de reeks oplossingen die uw initiatieven voor gezonde gebouwen kunnen ondersteunen.

Dit artikel is gesponsord door Schneider Electric.