Sensortechniek helpt einde maken aan bouwschade

Sensortechniek helpt einde maken aan bouwschade

Honderd procent schadeloos bouwen is geen utopie meer, maar werkelijkheid. Nu sensoren steeds goedkoper worden, zijn kosten geen obstakel meer om monitoren van een project achterwege te laten. "Het is niet meer van deze tijd om schade in de omgeving te veroorzaken als het te voorkomen is", vindt Paul Bun, oprichter en directeur van Quattro Expertise.

Het expertisebureau met vestigingen in Oosterhout en Hoogeveen heeft zijn hele bedrijfsvoering ingericht op diensten die bouwen zonder schade mogelijk maken. Tegengaan van verzakkingen, scheuren in muren, wateroverlast of andere ellende begint ruim voordat de eerste heipaal de grond in gaat. Dat vergt allereerst goed vooronderzoek om in kaart te brengen hoe groot de kans is op schade en waar de grootste risico’s liggen.

Jaarlijks voert Quattro Expertise in opdracht van aannemers, gemeenten en waterschappen door het hele land zo’n 25.000 bouwkundige vooropnames uit bij panden voorafgaand aan bouw, sloop, sanering, grondverzet of rioleringswerkzaamheden. Daarnaast maakt het bedrijf prognoses, bijvoorbeeld over te verwachten trillingen en geluid. Die helpen een aannemer om tijdig maatregelen te nemen.

Duidelijkheid

Een bouwkundige vooropname stelt vast of woningen en andere gebouwen al gebreken vertonen voordat het werk start. Zo’n nulmeting geeft zowel bewoners als aannemers duidelijkheid. Aan de ene kant voorkomt het onterechte claims. Aan de andere kant kunnen bewoners en pandeigenaren hun schade makkelijker aantonen in het geval dat er echt iets niet goed gegaan is. Dat soort inspecties gebeuren zeker niet alleen bij grote projecten, verzekert Bun. “Wij doen dat vanaf de aanbouw bij de buren tot bijvoorbeeld de ombouw van het voormalige Paleis van Justitie in Amsterdam.”

Bouwkundige vooropnames worden al heel lang gedaan, maar de rapportages kostten veel tijd, zag Bun in de tijd dat hij nog werkte als bouwkundig schade-expert voor verzekeraars. Toen hij in 2006 Quattro Expertise oprichtte heeft hij daarom vanaf de start veel energie gestoken in automatisering en de ontwikkeling van een dataplatform: Avalon. Dankzij de eigen software gaat rapporteren nu een stuk efficiënter. Via een app op telefoon of tablet voert de inspecteur tijdens zijn bezoek de benodigde gegevens in. “Op het moment dat hij de deur uitgaat, is het rapport klaar.”

Realtime monitoren

De kans op schade tot nul beperken stopt niet na de voorbereidingsfase. Ook tijdens de uitvoering van de werkzaamheden moet een aannemer in de gaten blijven houden wat het effect is van zijn werkzaamheden op de omgeving. Waar vroeger hooguit op een aantal cruciale plekken sensoren geplaatst werden, kunnen er inmiddels voor een fractie van die kosten veel meer ingezet worden. “Dankzij sensortechnieken die steeds goedkoper worden, weten we nu op elk moment wat er gebeurt”, zegt Bun. “We kunnen realtime meten en dat inzichtelijk maken.” Het kan bijvoorbeeld gaan om zettingen, trillingen, grondwaterstanden of scheurwijdtes. “Zo heb je geen blinde vlek meer in je bouwproject.”

Door 24 uur per dag metingen te verrichten worden kleine afwijkingen al snel zichtbaar in Avalon, het zelf ontwikkelde dataplatform waarin al die data verzameld en ontsloten worden voor de gebruikers. Bun: “Al die data zijn zo geconditioneerd dat ze begrijpelijk zijn voor iedereen.”

Kwaliteit

Bun ziet dat steeds meer bouwers de noodzaak onderkennen om hun projecten te laten monitoren. Zo voorkomen ze niet alleen schade en claims vanuit de omgeving, waardoor ze hun investeringen snel terugverdienen, maar ze leveren ook beter werk. Bij overschrijdingen kunnen ze immers direct actie kunnen ondernemen, voordat problemen uitgroeien tot calamiteiten. Verzekeraars stellen het bovendien geregeld als voorwaarde.

Opdrachtgevers waarderen die inspanningen, want ook gemeenten, provincies en waterschappen zijn gebaat bij een bouwproces dat soepel en zonder schades verloopt, zegt Bun. Sommige schrijven het al voor in bouwprotocollen of aanbestedingen. Maar ook als het geen harde eis is maken inschrijvers die hun project laten monitoren meer kans een aanbesteding te winnen doordat ze daarmee hoog scoren op het aspect kwaliteit. Bouwmonitoring is niet verplicht, maar Bun verwacht dat het ooit nog wel als eis zal worden opgenomen in de Omgevingswet.

Monitoring biedt volgens hem nog veel meer mogelijkheden om bouwhinder te verminderen. “Een volgende stap is overlastvrij bouwen. Dat zien we als een grote markt.”

Quattro Expertise kan eveneens met sensoren meten hoeveel geluid, hoeveel uitstoot van fijnstof of welke intensiteit de trillingen de werkzaamheden veroorzaken en aan de hand daarvan adviseren hoe bouwers de omgeving kunnen ontzien. Bun: “De acceptatie van zo’n bouwproject wordt ook een stuk groter als de omwonenden zien dat de aannemer er alles aan doet om te voorkomen dat ze er last van hebben of schade oplopen. Dan heb je een gezamenlijk doel.”

Dit artikel is gesponsord door Quattro Expertise.

Een werkplaats in Birmingham voor de HS2. Foto: Shutterstock.

BAM bouwt mee aan 400 kilometer spoor in Engeland

Koninklijke BAM Groep gaat samen met het Spaanse Ferrovial 400 kilometer spoor aanleggen tussen Londen en Birmingham. De hogesnelheidslijn gaat naar verwachting zo'n 3,6 miljard euro kosten.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.