Modulair bouwen wordt nu snel volwassen

Modulair bouwen wordt nu snel volwassen
In opdracht van I love Vols realiseerde Jan Snel in Vaals twee complexen met in totaal 461 studentenwoningen.

Jan Snel en Daiwa House Group lanceren samen de grootste modulaire woningbouwer van Europa genaamd: Daiwa House Modular Europe. Deze nieuwe merknaam is gelanceerd tijdens ExpoReal in München. Op de Provada in Amsterdam (26, 27, 28 oktober) wordt hier een kennissessie over gehouden.

De overname door de Daiwa House Modular Europe maakte van modulair bouwer Jan Snel een nog interessanter gesprekspartner voor opdrachtgevers van woningbouwprojecten, zo constateert CEO Harry van Zandwijk. Tijdens de kennissessie op Provada staat de discussie dan ook volop in het teken van die Japanse invloed. Terecht, want industrieel modulair bouwen is in Japan uitgegroeid tot een volledige geaccepteerde, volwaardige, snelle en betaalbare bouwwijze, die ook nog eens fraaie resultaten oplevert. Als dat het effect mag zijn van de Japanse invloeden, dan gaat heel Nederland er flink op vooruit en kunnen we het beeld van containers, noodgebouwen en gebrek aan design ver achter ons laten. “Dan kunnen we ons laten leiden door de grote voordelen: modulair industrieel bouwen gaat materiaalverspilling tegen, beperkt het aantal transportbewegingen – denk aan energiebesparing! - en is daarbij ook nog eens minder arbeidsintensief. Last but not least: met onze moderne modulaire bouwwijze kunnen we supersnel inspelen op veranderende woningvragen, zoals we dat de afgelopen jaren uitgebreid hebben gedaan met studentenwoningen,” zo klinkt hij enthousiast.

Groeien binnen Europa

Harry legt graag uit wat de overname voor Jan Snel betekent. “Een partner als Daiwa House Group brengt veel kennis en ervaring met industrieel modulair bouwen mee en daar kunnen niet alleen wij zelf, maar vooral ook onze klanten – opdrachtgevers – van profiteren, niet alleen in ons land, maar straks in heel Europa, want dat is het uitgangspunt.” Hij vergeleek het effect van de overname eerder al met dat “van een stoomtrein die doorgaat in Europa.” Veel gemeenten doen er verstandig aan een ‘halte’ in te richten voor die modulair-bouwen-stoomtrein. Ze hebben al kunnen ervaren hoezeer Daiwa House Modular Europe in staat is om snel en hoe fraai tijdelijke studentenwoningen neer te zetten, in principe voor 15 jaar. Harry: “Die tijdelijkheid geeft gemeenten de ruimte om snel de grote woningnood aan de onderkant te lenigen. Het geeft ze tegelijkertijd alle tijd om te beslissen of het uiteindelijk definitieve locaties moeten worden of dat we de woningen weer zullen afbreken en ergens anders opbouwen waar er vraag is ontstaan. Technisch staat niets dat in de weg en ook architectonisch zijn we tegenwoordig helemaal bij de tijd.”

Modulair bouwen wordt nu snel volwassen
Dertig aardbevingsbestendige wisselwoningen in Groningen. Harry van Zandwijk: “met onze moderne modulaire bouwwijze kunnen we supersnel inspelen op veranderende woningvragen.”

Volwassen aan het worden

Bas de Haan, directeur Woningbouw bij Daiwa House Modular Europe, ziet “modulair bouwen snel volwassen worden nu steeds meer beleggers, ontwikkelaars, maar ook architecten en bouwbedrijven er mee aan de slag gaan.” De kennissessie tijdens Provada wordt dan ook verre van een promotiepraatje, zo belooft hij. Steeds meer partijen kiezen bewust voor modulair en circulair bouwen. Hij noemt ze gekscherend de ‘new kids on the block’, maar is opperst serieus in het luisteren naar hun wensen en ideeën. Het gaat vaak om een nieuw soort moderne projecten met een hoge mate van ‘communityvorming’ en gericht op middeninkomens, binnenstedelijke huurders, kleine gezinnen en dergelijke, die mede dankzij hun jeugdigheid al langer het gedachtegoed van gezond en duurzaam aanhangen. Dat vertaalt zich steeds meer in een andere bouwwijze, die goed aansluit bij de projecten die Jan Snel realiseert.
Tegelijkertijd ziet Bas dat er veel kapitaalkrachtige partijen – vaak families/familiebedrijven – zijn die vanuit hun zienswijze modulair en duurzaam bouwen willen financieren. Samen met de eerste groep beleggers en ontwikkelaars die de stap willen zetten levert dat een positief toekomstbeeld op. De discussies in de kennissessie op Provada zijn er volgens Bas mede op gericht om ook de overige beleggers en ontwikkelaars de hand te reiken, ze te laten zien hoe interessant en eigenlijk noodzakelijk modulair bouwen aan het worden is en ze daarmee over hun koudwatervrees heen te helpen.

Krachtenbundeling

Bas de Haan ziet zich gesteund door twee actuele partnerontwikkelingen. De eerste is de genoemde overname door de Japanse Daiwa House Group, waardoor modulair bouwer Jan Snel in Europa op grootste wijze de vleugels kan uitslaan met het Japanse industriële modulair bouwen model. De tweede is Tatami, een puur Nederlands, maar gezien de naam op Japanse leest geschoeid circulair design-woningmerk, waarover we in de statements lezen: “Duurzaam en modulair. Met oog voor esthetiek. Betrokken van ontwerp tot bouw en van investeerder tot bewoner. Dat is de kracht van betaalbaar en schaalbaar woondesign.”
Tatami streeft ernaar in 2030 compleet CO2-neutraal te zijn. Met een circulaire keten van woonontwerp tot bouw en bewoning. Nu al scoort het naar eigen zeggen op duurzaamheid ruim boven de huidige normen, waaronder de nieuwe BENG-eisen. Daarnaast bestaat elk Tatami-gebouw uitsluitend uit nul-op-de-meter woningen, waardoor ze volledig energieneutraal zijn.
Tatami heeft als vaste partners zowel interieurontwerpbureau TANK, als Paul de Ruiter Architects en Daiwa House Modular Europe. Tijdens de kennissessie op Provada gaan Tatami-oprichter Stan Vermeulen, architect Paul de Ruiter en woningbouwdirecteur Bas de Haan in gesprek over modulair bouwen, onder het inspirerende Tatami-motto: “Samen leren en constant verbeteren.” Het is meteen de boodschap die wordt voorgelegd aan de collega’s die de kennissessie zullen bijwonen.

Modulair bouwen wordt nu snel volwassen

Daiwa House is wereldwijd actief als ‘communityvormer’

Daiwa House Group uit Japan is een beursgenoteerd concern met een simpel uitgangspunt: ‘communityvorming’. Het heeft een omzet van ruim dertig miljard euro en is voor 80 procent eigenaar geworden van Jan Snel. Daiwa House Group is in 1955 opgericht en heeft al meer dan 444 bedrijven onder zich, waarvan 270 buiten Japan. Het uitdijende bedrijf heeft ruim 48.000 werknemers en claimt al meer dan 1,8 miljoen woonunits te hebben opgeleverd en daarnaast ook nog eens bijna 55.000 commerciële units.
Het in Amsterdam gevestigde Daiwa House Europe is de groepsholding binnen Europa en de daar onder vallende Daiwa House Modular Group wordt de feitelijke bouwer. Die is daarom gewoon gevestigd in Montfoort, waar de fabriek van Jan Snel staat. “Die fabriek gaan we verder uitbreiden en – naar Japans voorbeeld – nog meer robotiseren. En naar mate er meer opdrachten vanuit Europa komen, gaat de Daiwa House Modular Group kijken of het zinvol is om ook fabrieken te bouwen in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Duitsland. Overnemen van bestaande bedrijven is ook een optie,” zo laat Harry doorschemeren.

Dit artikel is gesponsord door Daiwa House Modular Europe.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.