Prefab en Biobased al 50 jaar heel gewoon

Prefab en Biobased al 50 jaar heel gewoon

Vijftig jaar geleden zag de eerste FAAY prefab scheidingswand het licht. Een milieuvriendelijke wand met een kern van vlasscheven en aan weerszijden een toplaag van gipskarton. Sindsdien is Faay continu meegegaan met de ontwikkelingen en marktvragen in de bouw. Met de introductie van 'Faay op Maat' wordt dat nog eens extra benadrukt. Daar gaat ook de prefabsector van profiteren.

“Ons product is eigenlijk altijd al prefab geweest,” zegt mededirecteur Monique de Vos-Faay in de aanloop naar de viering van het vijftigjarig bestaan. “Maar qua service is er steeds meer bijgekomen. Luisteren naar de klant en een oplossing zoeken. Voor ons is dat normaal. Het zit in ons DNA. Maar voor ‘de buitenwereld’ is dit minder bekend. Dus eigenlijk is het best bijzonder wat wij allemaal kunnen. Al die ‘specials’, al die mogelijkheden. Kortom, het leveren van maatwerk heeft bij ons eigenlijk altijd al centraal gestaan. Het enige verschil is, dat we er nu een naam aan hebben gegeven: Faay op Maat.”

Met Faay op Maat kan er heel veel. Het produceren van de wandelementen op exact de gevraagde lengte, breedte en of schuinte. Het van te voren frezen van sleuven voor elektraleiding en prefab voorzien van waterleiding en/of ingebouwde elektradoos. En er is keuze voor levering verpakt per ruimte en op bouwvolgorde. Dit alles scheelt bouwkosten, voorkomt verspilling van grondstoffen en is financieel gunstig.

Faay: "Eigenlijk is het best bijzonder wat wij kunnen"

Faay Kingsize: complete wanden

Faay-panelen, wie kent ze niet. Het in 1972 opgerichte zelfstandig opererende familiebedrijf uit Vianen levert ze in allerlei soorten en maten aan uiteenlopende partners in de bouw. Scheidingswanden tussen binnenruimten, voorzet- en isolatiewanden en woningscheidende wanden. Sinds vorig jaar is daar ook de Kingsize wand aan toegevoegd. Dat is een complete wand, met in de fabriek aangebrachte installaties als elektravoorbereiding.

Monique: “De vraag naar duurzame geprefabriceerde binnenwanden in duurzame en industriële woningbouwconcepten is enorm toegenomen. Voor veel bedrijven is één woning per dag het uitgangspunt. Wij leveren dan alle binnenwanden voor die gehele woning verticaal op zogeheten bokken just in time aan, zodat ze snel en zonder papieren rompslomp op hun plek zijn neer te zetten.” Prefab zoals dat bedoeld is: sneller, slimmer en schoner.

Faay: "Eigenlijk is het best bijzonder wat wij kunnen"

Tijdens de ruwbouwfase te plaatsen

Woningbouwcorporaties en gerenommeerde bouwbedrijven hebben snel de weg gevonden naar de nieuwe Kingsize binnenwanden van Faay. Het zijn kamerhoge en tot wel 4,5 m brede panelen met een kern van vlas en een sterke en stootvaste vezelversterkte toplaag. Essentieel voor de prefabsector is, dat ze al tijdens de ruwbouwfase kunnen worden geplaatst. Bij de Kingsize wanden kunnen al in de fabriek verjongingen, leidingschachten en elektradozen worden ingefreesd en desgewenst ook al bedrading ingebracht, dit alles in nauwe samenwerking met de door Faay  bij het project betrokken (huis)installateur. Het is een heel andere manier van bouwen, waarbij het voortraject van groot belang is. Vandaar dat bij Faay het werken met BIM nagenoeg standaard is geworden. Het bouwen met Kingsize wanden zorgt voor minder transport, minder handelingen op de bouw, minder hijsbewegingen, besparen op brandstof en manuren en het terugdringen van stikstof en CO2.

Faay: "Eigenlijk is het best bijzonder wat wij kunnen"

Minimaal is voor ons niet goed genoeg

Monique: “Met onze Kingsize wanden én onze ‘standaard’ wanden plus ons Faay op Maat concept leveren wij een belangrijke bijdrage aan duurzaam en toekomstbestendig conceptueel bouwen. Standaardiseren zonder al te veel de ‘vormgevings- en indelingsvrijheid’ van architect en particuliere woningkoper aan te tasten, dat wordt de kunst van het toekomstige bouwen. En ook hier kan heel veel. In de afgelopen vijftig jaar hebben we niet alleen een kwalitatief sterke en duurzame prefabwand ontwikkeld, hij voldoet ook aan alle eisen. Je kan het zo gek niet bedenken of wij hebben de test in huis: brandtesten, geluidstesten, glasparelslingerproeftest, zandzaktest noem maar op. Waar het bouwbesluit slechts de minimale eisen aangeeft waaraan een gebouw moet voldoen gaan wij daar ruimschoots overheen. Want minimaal is voor ons niet goed genoeg. Het feit dat een bedrijf als IKEA, waar duurzaamheid echt zeer hoog op de agenda staat, onze wand wereldwijd in haar showrooms gebruikt, wil dan ook wel wat zeggen.”

De praktische voordelen van Faay op maat

In de huidige bouw is versnelling nodig. ‘Slimmer werken, sneller bouwen’ is dan ook de strijdkreet van Faay op Maat. “Dus kijken wij steeds weer hoe het werk nog gemakkelijker en sneller is te maken voor de klant, want die wil doorbouwen en het liefst niet alleen snel, maar ook met kwalitatief goede wanden, die duurzaam zijn, groen en demontabel, oftewel: wanden van deze tijd,” aldus Monique.

De voordelen van Faay op Maat nog even op rij:

  • In diverse lengtematen leverbaar -> voorkomt zaagverlies.
  • Eenvoudige montage -> fijn om mee te werken.
  • Bouwsnelheid – minder montagekosten.
  • Schroefvastheid – achterhout niet nodig, ophangvrijheid.
  • Voorzieningen voor elektra -> minder installatiewerk op de bouwplaats.

Dit artikel is gesponsord door Faay.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Lagemaat: van papieren administratie naar digitale efficiëntie

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.