Coen van Oostrom: ''Er moet een revolutie komen in de bouwindustrie''

Coen van Oostrom: ''Er moet een revolutie komen in de bouwindustrie''
Foto: EDGE

Coen van Oostrom is de projectontwikkelaar achter toonaangevende gebouwen als De Rotterdam en Valley. Met zijn technologiebedrijf EDGE ontwikkelt hij duurzame gebouwen vol sensoren. Projectbureau Velox ging met hem in gesprek over het aanjagen van innovatie en de cruciale rol van de bouwsector.

Velox (V): Je ontwikkelt duurzame gebouwen, vol technische snufjes. Hoe raakt de complexiteit van die gebouwen de bouwsector?

Coen van Oostrom (CvO): “Een terechte vraag, vooral omdat we pas aan het begin staan van een enorme transitie in de manier van bouwen. Over niet al te lange tijd gaan we naar volledig CO2-neutrale gebouwen, zowel in de operatie als in de realisatie. Dat wordt ongelofelijk ingewikkeld, maar ook ongelofelijk leuk. Alleen de bouwindustrie is daar nu nog lang niet klaar voor."

Er moet een revolutie komen in de industrie.”

V: Is het zo erg?

CvO: “In de Nederlandse bouwindustrie valt het nog mee, al is Londen bijvoorbeeld al veel verder. Maar in Duitsland, waar we ook veel ontwikkelen, is het echt een drama. Daar is het al ingewikkeld om een gebouw te maken met een hele basale IT-technologie. Wil je het echt allemaal gaan meten in een gebouw, dan moet de hele keten digitaal gaan werken: de architect, de ontwikkelaar en de bouwer. Er moet een revolutie komen in de industrie. Die kan ertoe leiden dat bepaalde businessmodellen niet meer werken, of dat bepaalde bedrijven zullen moeten fuseren om hun kennis up-to-date te houden. En ook van de overheid gaat dit een andere opstelling vragen. Die zal op een andere manier moeten gaan aanbesteden en niet meer, zoals nu steeds gebeurt, op de laagste prijs moeten sturen.”

Foto: EDGE

V: Gaat er een remmende werking uit van de bouwsector?

CvO: “In zekere zin wel. Wij zijn met EDGE al twintig stappen verder en zouden al veel meer willen doen. Maar aannemers komen soms terug bij ons en zeggen dan: ‘Al jullie projecten zijn zó ingewikkeld.’ Dat komt mede doordat de projecten die we doen zo groot zijn. Een project als Valley loopt in de honderden miljoenen. Bouwers vinden dat risicovol en zijn daardoor voorzichtig. Als je dan ook nog zegt: ‘Het moet nóg technologischer, vernieuwender en sneller’, dan zegt zo’n grote aannemer: ‘Doe even normaal, ik doe het niet.’ Je zult dus voorzichtig moeten zijn. Het moet net twee procent oncomfortabel worden voor de bedrijven met wie je werkt, maar niet twintig procent oncomfortabel, want dan lopen ze weg en komt er helemaal geen duurzaam gebouw.”

V: Heb je wel eens meegemaakt dat een aannemer wegliep?

CvO: “Dat is wel eens gebeurd ja. In onze gebouwen moeten onderdelen soms op een zeer specifieke manier gemaakt worden, een manier die afwijkt van hoe het normaal gebeurt. En we willen dan ook zeker weten dat het op een bepaalde manier gaat werken. Dit leidde ertoe dat een aannemer halverwege het bouwen zei: ‘Ik ben er klaar mee, ik stop.’ Toen hadden we wel een dingetje.” Lees verder >

Dit artikel is gesponsord door Velox.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Op het Amstelveens water dobbert een ponton met daarop een zware draadkraan plus een accupakket. Foto: Verboomaasland

Waterstofaggregaat laadt elektrisch materieel in Amstelveense baggerpilot

Gebruik van waterstofaggregaten kan een interessante oplossing zijn voor laadproblemen met elektrisch materieel. Het scheelt veel gezeul met accu's, laat een proef met een baggerproject aan de Amstelveense Poel zien. Je moet er alleen wel de ruimte voor hebben.