BIM Modelleur Toon onderzoekt circulaire materialentool

BIM Modelleur Toon onderzoekt circulaire materialentool
Toon de Leuw, Evoke Detachering: van Aken, met 3D programma voor architectuur

Dit is Toon de Leuw (27): onderzoeker van circulariteit in de bouw, eerst stagiair en nu fulltime BIM Modelleur bij Van Aken - via Evoke - en fervent skater in zijn vrije tijd. Precies waar zijn carrière begint, in het skatepark, en waar de liefde voor de bouwwereld, engineering en duurzaamheid start.

Als ‘zijn’ skatepark in Tilburg verbouwd wordt, staat hij vooraan om mee te werken. Complete ramps timmert hij met de crew in elkaar. Dat bevalt. Een voorliefde voor dingen máken, constructies begrijpen en ingenieurtechnische uitdagingen aangaan is geboren.
Een technische studie en oprechte interesse in duurzaam en circulair bouwen komt erbij. Helemaal niet gek dus, dat hij afstudeert op onderzoek naar circulair hergebruik van bouwmaterialen. Een erg actueel onderzoek, met een opvallende uitkomst.

Onderzoeksstage circulariteit in de bouw

Bij ingenieurs- en architectenbureau Van Aken kan Toon aan de slag met zijn onderzoek, waar hij terechtkomt met hulp van Patrick, Team Manager Bouw & Infra bij Evoke – detacheerders met specialisatie in de bouw en civiele techniek.

Toon mag voor 2 dagen per week aan de slag als afstudeeronderzoeker én al 3 dagen meelopen als werknemer. In een halfjaar onderzoekt hij hoe Madaster als materialenpaspoort tool zou kunnen werken om bij te dragen aan circulariteit en duurzaamheid.

Ik heb gekeken wat er precies vastgelegd moet worden in zo’n tool rondom het registreren van bouwmaterialen en de impact die ze hebben op het milieu.”

“Ik heb gekeken wat er precies vastgelegd moet worden in zo’n tool rondom het registreren van bouwmaterialen en de impact die ze hebben op het milieu, zodat het echt praktisch toegepast kan worden. Vervolgens heb ik het bestaande Madaster getoetst aan mijn bevindingen.”

Hoe dat zou werken?

“Madaster genereert een materialenpaspoort, gebaseerd op data uit je BIM model. Dat is weer te koppelen aan milieudata van de Nationale Milieu Database. Zo kun je zien wat de impact is van het maken, vervoeren en alles wat er komt kijken bij een bouwproject. Voor veel materialen is die info er al. Dat moet alleen nog gekoppeld worden. Een concept voor zo’n programma heb ik onderzocht. In Madaster heb ik gekeken wat er nog mist om dit te implementeren.”

En?

“Het concept heeft potentie, maar het is nu nog niet praktische toepasbaar. Er zit nog te veel handmatig werk in, wat veel tijd en geld kost. Straks gaat de overheid bepaalde eisen stellen om te voldoen aan bepaalde milieu impact. Dan zou dit een heel handige tool kunnen worden. Maar dan moet er waarschijnlijk eerst een stimulans vanuit de overheid komen voor de echte ontwikkeling ervan, anders gaan bedrijven niet investeren.”

De potentie is er in elk geval. En het onderzoek is geslaagd. Net als Toon. Hij krijg er een 8 voor, ontvangt zijn diploma en gaat naadloos over naar werknemer bij Van Aken, als BIM Modelleur.

Startend BIM Modelleur met naadloze overgang

Hoe dat is, fulltime aan de slag in plaats van deeltijd stagiair-onderzoeker zijn?

Het voelt niet heel anders als werknemer.”

“Het voelt niet heel anders als werknemer, nu ik geen stagiair meer ben. Dat is allemaal heel soepel gegaan. Vanaf het begin ben ik hier betrokken als collega. En doordat ik hier via Evoke blijf, is er niet veel meer veranderd dan mijn salaris. Dat is wel een stuk beter geworden”, zegt Toon lachend.

Hoe het namelijk in elkaar zit als je van afstudeerstage naar startersbaan gaat, is als volgt:

  1. Toon voert zijn afstudeerstage uit bij Van Aken via Evoke, zonder dat zij Evoke hiervoor betalen. Een goede plek voor Toon, en een goede manier om elkaar te leren kennen.
  2. Na de stage kan worden besloten om te blijven als werknemer, als het bevalt. Toon werkt dan een jaar via Evoke bij Van Aken, met een vast contract bij ons. Zekerheid & vrijheid voor alle partijen.
  3. Ziet iedereen over een jaar nog steeds toekomst in elkaar, dan kan Toon naadloos en kosteloos worden overgenomen door Van Aken.

Toon zit nu dus in stap 2, en dat bevalt hem uitstekend. Hij is nu als volwaardige collega opgenomen in het multidisciplinaire team, waar hij heel toffe projecten mee uitvoert.

Assistent Engineer voor ASML project

“We zijn nu bezig met onder andere een verbouwing voor ASML, waar ik als Assistent Engineer samenwerk met collega’s. Ik werk ontwerpen uit in 3D met Revit. Binnen het team krijg ik alles mee over de ontwerpen, het technische stuk, de bouwbesluit toetsing en alle zaken die komen kijken bij zo’n project. Hopelijk kan ik zo’n duurzame materialentool in de toekomst toepassen op dit soort projecten.”

Daarnaast werkt Toon nog aan het uitbreiden en structureren van de bureau bibliotheek. Daarvoor maakt hij families: standaard objecten in Revit, om werkprocessen te optimaliseren. Een fiks takenpakket qua projecten, diversiteit en verantwoordelijkheid. Maar dat bevalt hem juist wel, als enthousiaste starter in de markt.

Veel leren, veel ervaring opdoen, dat wil ik’

Toon: “Al die verschillende disciplines maken dat ik heel veel vrijheid krijg om te leren en te groeien. Ik kan en mag hier heel veel oppakken. Ik kan mooie klussen kiezen, en kom dan soms voor uitdagende taken te staan. Zoals detailleren en technische knooppunten uitwerken. Dat is in de praktijk wel wat anders dan op school. Daar leer je de standaard zaken, dit is het echte werk.”

Al die verschillende disciplines maken dat ik heel veel vrijheid krijg om te leren en te groeien.”

Het echte werk, waar hij helemaal klaar voor is, sinds de tijd dat hij aan het skatepark timmerde, de opleiding Bouwkunde volgde en nu aan zijn carrière werkt. Toon: “Ik zie mezelf hier wel zitten de komende tijd. Veel ervaring opdoen. Veel leren. Dat is wat ik wil.”

Lees het hele verhaal op www.evokedetachering.nl/toon.

Ook ruimte voor een enthousiaste starter, beginnend als afstudeerstagiair, met alle potentie voor de toekomst? Ontdek er alles over bij Evoke.

Dit artikel is gesponsord door Evoke.

Foto: Shutterstock

Cao-onderhandelingen op scherp door discussie uta-personeel

Vakbonden en werkgevers hebben elkaar nog niet gevonden in de cao-onderhandelingen. Vooral discussie over voorstellen voor uta-personeel maakt de gesprekken ingewikkeld.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.