Circulair ondernemen in goed partnerschap

Circulair ondernemen in goed partnerschap
Jelmer Bijlsma, directeur profine Nederland en Jan Slagman, directeur duurzaamheid en innovatie bij Europrovyl.

Precies een jaar geleden werd een mooi resultaat bereikt. profine Nederland ontving als eerste kunststof systeemleverancier het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen. Het certificaat geeft opdrachtgevers de zekerheid dat het circulaire proces is geborgd. Al het zaagafval, reststukken en end-of-life kozijnen worden gerecycled tot nieuwe grondstof voor de vervaardiging van kozijnprofielen. Ook partner Europrovyl, producent van K-VISION kozijnen, liet er geen gras over groeien en stelde alles in het werk om om het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen te bemachtigen.

Goed nieuws dus voor de klanten van profine, die K-VISION verwerken. Gevelspecialist Europrovyl, sinds 1976 klant van profine en K-VISION partner, ging als verwerker nog een stap verder. Jan Slagman, directeur duurzaamheid en innovatie bij Europrovyl: “We hebben een expert ingehuurd om onze afvalstromen in kaart te brengen. Zo werd er antwoord gegeven op de vraag ‘wat moeten we weten om de doelstellingen over duurzaamheid en circulariteit te behalen’. Dat heeft ons ook het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen opgeleverd.” Europrovyl heeft als verdieping op het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen van profine dus een eigen traject doorlopen waarmee het circulaire proces ook bij deze K-VISION partner is vastgelegd en bewezen.

In teamverband op weg naar 100% circulair

Jelmer Bijlsma, directeur profine Nederland zegt: “profine kan nog zo innovatief zijn, als je geen innovatief meedenkende partijen hebt die jouw ideeën in de praktijk wil testen, dan kom je er niet. Gelukkig vinden we in Europrovyl een enthousiaste partner die graag meedenkt en de noviteiten in de praktijk wil testen. Kortom: een perfecte partner.” Zowel Jelmer als Jan bekleden hun nieuwe posities nog niet zo lang maar hebben allebei hun sporen verdiend als het om innovatiedrang gaat. “profine is ambitieus als het gaat om haar circulaire doelstellingen, Europrovyl is dat ook. Daarom is de samenwerking zo prettig. We willen een stap verder gaan dan de huidige regelgeving, omdat we het halen van de doelstelling Nederland Circulair in 2050 belangrijk vinden. We trekken in teamverband op, om 100% circulair te worden.”

De kunststof wordt gescheiden van alle niet-kunststof delen, die weer hun eigen weg in de recyclagestroom afleggen.”

In het productieproces van een kozijnprofiel en een kozijn ontstaan er reststukken en zaagafval. Jelmer legt uit: “Dat begint bij profine en eindigt bij Europrovyl. Daar komt bij dat Europrovyl als kozijnfabrikant ook te maken heeft met oude kunststof kozijnen die terugkomen als afval. profine haalt al het te recyclen materiaal op bij Europrovyl en zorgt er ook voor dat het materiaal verkleind wordt in grove fracties en wordt uitgesorteerd. De kunststof wordt gescheiden van alle niet-kunststof delen, die weer hun eigen weg in de recyclagestroom afleggen. Daarna gaat het kunststof naar een recycling partner, die het herwonnen PVC granuleert tot pellets die profine weer als grondstof kan gebruiken. We hebben dus te maken met twee stromen gerecycleerde kunststoffen, een vervuilde stroom, uit oude kozijnen -die niet per se van ons hoeven te zijn- en een schone stroom gerecycleerd kunststof.

100% gerecycled materiaal

Vorig jaar lanceerde profine ook de innovatie K-VISION ReFrame: ‘s- Werelds eerste kunststof kozijn uit 100% gerecyled materiaal. Jelmer: “Het ReFrame profiel kent een levensduur van meer dan 50 jaar. Het profiel kan daarnaast keer op keer gerecycled worden, met een minimale levensduur van 500 jaar als resultaat. Dat is uniek.” Jan vervolgt: “Europrovyl heeft deze ontwikkeling omarmd en samen met Heijmans K-VISION ReFrame toegepast in een nieuwbouwproject van 38 gasloze conceptwoningen in Amersfoort. Het is voor het eerst in de markt dat er circulaire kunststof kozijnen uit volledig gerecycled materiaal in een nieuwbouwproject worden toegepast. Een fantastische primeur”.

Door 100 procent circulaire kozijnen te plaatsen, maken we een nieuwe stap vooruit naar 2023.”

Theo van der Plas, Procesmanager bij Heijmans, vertelt over het project: “Heijmans heeft de ambitie uitgesproken om na 2023 CO2-neutraal te zijn en 100 procent circulair te bouwen. We willen grondstoffen zo efficiënt mogelijk inzetten en waar mogelijk hergebruiken. Dat kunnen we niet alleen. We halen onze doelstellingen pas als we collega’s en onze samenwerkingspartners meenemen. Ons Heijmans Woonconcept is vanwege de vaste woningtypen en de betrokken co-makers uitermate geschikt om hier stappen in te zetten. Daarom zijn we blij met een co-maker als Europrovyl. Door 100 procent circulaire kozijnen te plaatsen, maken we een nieuwe stap vooruit naar 2023.”

Theo van der Plas, Procesmanager bij Heijmans, bij de eerste 100% circulaire kozijnen in het nieuwbouwproject Laakse Tuinen.

Circulair werken voor toekomstige generaties

Beide heren zijn ervan overtuigd dat circulair ondernemen zorgt voor een betere wereld voor onze kinderen. Jan: “K-VISION scoort als kunststofproduct enorm hoog op de duurzaamheidsladder. Het profiel kent een betere isolatie, een extreem lange levensduur, heeft minder onderhoud nodig en heeft een Total Cost of Ownership die beduidend lager is dan kozijnen van aluminium of hout. Naast de circulaire eigenschappen levert dit kozijn onder aan de streep dus ook geld op. Maar daar gaat het in dit geval dus niet om.

We kunnen vandaag niet meer zeggen dat we niet wisten hoe slecht we met de aarde omgaan.”

Duurzaam ondernemen is voor ons belangrijk, omdat het uiteindelijk over mensen gaat. Hoe ga je om met je relaties, met je eigen mensen, hoe sta je zelf in de maatschappij? Het gaat over veiligheid, gezondheid, solide partnerschappen waarmee je een betere wereld kunt creëren. Alles om ervoor te zorgen dat we de wereld beter overdragen aan onze kinderen, dan onze ouders aan ons hebben gedaan. We kunnen vandaag niet meer zeggen dat we niet wisten hoe slecht we met de aarde omgaan. Circulair werken, je CO2-footprint verkleinen en veiligheid en gezondheid vooropstellen, dat gaat over generaties.”

Woningnood en schaarsheid van bouwmaterialen als aanjager

“Een goede aanjager voor het maatschappelijk verantwoord werken in onze sector is de heersende woningnood, gecombineerd met materiaal schaarste. We zullen met elkaar efficiënter, sneller en meer gestandaardiseerd moeten werken, willen we dat oplossen.” Jan voegt toe: “De remontabelheid van kunststof kozijnen is hoog. Met de levensduur van K-VISION is het mogelijk om kozijnen ergens te demonteren en deze snel en efficiënt weer elders te hermonteren, zonder verlies van alle goede eigenschappen. In plaats van recycling kun je dus ook denken aan refurbishing. Dat vraagt om een andere denkwijze, maar niets staat ons in de weg om dat te onderzoeken.” Jelmer: “Dat staat inderdaad bij profine op de innovatie agenda.”

profine en Europrovyl zijn vastberaden om deze ambitie vast te houden. “We trekken die kar met liefde en plezier. Goed voorbeeld doet hopelijk volgen, we hebben het namelijk hard nodig willen we met elkaar 100% circulair worden”, zegt Jelmer tot besluit.

Dit artikel is gesponsord door Europrovyl.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.