Het is geen verrassing dat de bouw te maken heeft met grote ‘uitdagingen’, om het maar even mooi te formuleren. Er is een gebrek aan grondstoffen en een nog groter gebrek aan vakmensen. Ook de klimaatproblematiek kunnen we bij dat lijstje zetten, net als faalkosten. Tel dat op bij de enorme vraag naar betaalbare woningen en het is duidelijk dat de bouw uit een ander vaatje moet tappen.
Bouwbedrijf Van Wijnen denkt graag in oplossingen en experimenteert en innoveert waar het kan. Zo was het bedrijf al betrokken bij een project met 3D-geprinte woningen in Eindhoven. Het was wereldnieuws toen de eerste bewoner half mei de sleutel kreeg. “Mooi hè, om op deze wijze met partners te experimenteren”, glimlacht Danny Buma, manager Learning & Development bij Van Wijnen.
Op maat
Om daadwerkelijk iets te doen aan de uitdagingen in de woningbouw gooit Van Wijnen het, net als een aantal andere bouwbedrijven, over een andere boeg: die van de industrialisering. In Heerenveen bouwt Van Wijnen een woningfabriek, waar vanaf 2022 woningen worden geproduceerd, op termijn maar liefst 4.000 per jaar. Buma: “Wanden, vloeren, zelfs hele badkamers, met leidingwerk en al. Die onderdelen transporteren we naar de bouwlocatie en daar wordt de woning in één dag in elkaar gezet. Smart assembly noemen we dat.”
Snelheid is een duidelijk voordeel, maar er zijn er meer. Minder afval bijvoorbeeld, net als faalkostenreductie, minder verspilling van materiaal en lagere kosten.
Wie nu een eenheidsworst aan woningen voor zich ziet, heeft het mis. Van Wijnen heeft straks allerlei soorten en smaken in de catalogus staan. Buma: “De basis is hetzelfde, maar de klant kan allerlei keuzes maken om de woning op maat te laten maken, qua stijl, aantal woonlagen, oppervlakte, gevelbekleding en indeling. Vergelijk het met de auto-industrie: je kiest een bepaald model en daar kun je zelf allerlei opties aan toevoegen.”
De industrialisering komt samen met een andere grote vernieuwing in de bouw: digitalisering. Ook die wordt in de nieuwe fabriek volop toegepast, bijvoorbeeld bij het ontwerp (3D! BIM!) en de productie van de woningen.
Toevoeging aan traditionele werkwijze
Het mag duidelijk zijn dat Van Wijnen op allerlei fronten aan de weg timmert. Het is zaak dat het personeel alle vernieuwingen ook kan bijbenen. Niet voor niets steekt Van Wijnen veel tijd en energie in opleidingen. Voor de goede orde: de nieuwe woningfabriek betekent niet dat alle vakmensen van Van Wijnen zich moeten gaan omscholen. “We hebben en houden een schaarste aan vakmensen”, vertelt Lieuwkje van Kammen. Zij is opleidingsmanager bij Components, het bedrijfsonderdeel waar de woningfabriek en Smart Assembly onder vallen. “Onze traditionele werkwijze zal zeker niet verdwijnen, we voegen er alleen iets aan toe.”
Dat neemt niet weg dat er mensen intern mogen overstappen naar Components, als ze dat willen. “Het is een ideale werkomgeving als je kijkt naar duurzame inzetbaarheid: de werkomstandigheden zijn goed te reguleren en altijd hetzelfde. Medewerkers die op een bouwplaats tegen hun fysieke grenzen aanlopen, kunnen wellicht in onze woningfabriek wel zonder fysieke klachten aan de slag.”
Blijvend leren van belang
Hoewel massale omscholing dus niet aan de orde is, is blijvend leren dat wel. De wereld verandert immers, stelt Buma. “Daarin moet Van Wijnen mee. Daar hebben we wendbare medewerkers voor nodig, die digitaal vaardig zijn en bijvoorbeeld de kennis in huis hebben om woningen energetisch te verbeteren.” “Alleen als je een lerende organisatie bent, kun je mee met maatschappelijke veranderingen”, voegt Van Kammen toe. “Daarom is het belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen.”
Laagdrempelige leerplek
Sinds een aantal jaar werkt Van Wijnen met Studytube, een compleet leerplatform met daarin onder andere het opleidingsaanbod voor medewerkers van Van Wijnen. E-learnings, incompanytrainingen, opleidingen van externe partijen; alles zit erin. Buma: “Het is een laagdrempelige, aansprekende en herkenbare leerplek.”
Bovendien bevat het ook antwoorden op korte vragen, vertelt Van Kammen. “Mensen kunnen dus heel snel via Studytube het antwoord vinden op hun vraag. Als je wilt dat mensen iets leren en daar actief mee aan de slag gaan, moet je zorgen dat de informatie en de kennis beschikbaar zijn. De wil is er bij onze medewerkers, het is aan ons om het ze gemakkelijk te maken. Studytube is daarin voor een goede oplossing.”
Leercultuur verbeterd
Ook achter de schermen biedt het leerplatform veel voordelen. De medewerkers plannen bijvoorbeeld zelf hun opleiding in. Buma: “Voorheen deden we dat handmatig. Dat was enorm veel werk en het vertraagde het leertempo.”
Studytube heeft de leercultuur bij Van Wijnen een flinke slinger gegeven, vertellen Buma en Van Kammen. Buma: “Een collega zei dat hij vroeger met het bord op schoot naar Studio Sport keek, nu volgt hij met het bord op schoot de e-learning over risicomanagement. Die laagdrempeligheid, die willen we hebben.”
Dit artikel is gesponsord door Studytube.