Slimme, duurzame daglichtoplossingen om oververhitting van woningen tegen te gaan

Slimme, duurzame daglichtoplossingen om oververhitting van woningen tegen te gaan

In aanloop naar de klimaatdoelstellingen van 2050 om slimmer en zuiniger met energie en grondstoffen om te gaan, ontwikkelt dakramenfabrikant FAKRO innovatieve daglichtoplossingen die bijdragen aan een energiezuinig en milieuvriendelijk gebruik van grondstoffen en materialen. Technische innovaties zoals het solar platdakraam, solar screens voor het (gevel)raam en de dakraamintegratie in PV-daken zijn slimme oplossingen die een duurzame aanpak voor nieuwbouw en renovatie van woningen vooruit kunnen helpen.

FAKRO Nederland is de exclusieve importeur van FAKRO-daglichtoplossingen voor elk type dak. Het bedrijf levert een breed assortiment aan innovatieve daglichtoplossingen voor hellende en platte daken in zowel nieuwbouw- als bestaande woningen. Deze oplossingen creëren licht, lucht en ruimte in een woning waarmee een comfortabel binnenklimaat ontstaat.

Innovaties die FAKRO ontwikkelt, dragen bij aan een duurzaam en energiezuinig gebruik van grondstoffen en materialen. “Vóór 2050 zullen alle materialen, die voor nieuwbouw en renovatie worden gebruikt, circulair moeten zijn”, zegt Bart Peters, commercieel directeur van FAKRO Nederland in Groesbeek. “Toeleverende bouwpartijen spelen hierin uiteraard een cruciale rol”. Een deel van die innovaties is ook gericht op het tegengaan van oververhitting van de woning. Vooral in de zomermaanden kan dit nogal eens een probleem zijn. Niet voor niets is de aanvullende eis TOjuli  (TemperatuurOverschrijding juli) in het leven geroepen.

Slimme daglichtoplossingen

Per 1 januari van dit jaar zijn de BENG-indicatoren in werking getreden. Voor nieuwbouw woningen is daar een nieuwe indicator TOjuli aan toegevoegd. Dit houdt onder andere in dat aan daglichttoetreding extra aandacht moet worden besteed om het risico op temperatuuroverschrijding van woningen zo veel mogelijk te voorkomen. Een dakraam veroorzaakt bijvoorbeeld een snellere opwarming van de ruimte onder het dak. Toch is daglichttoetreding in een woning niet alleen comfortabel voor de gebruikers; bewezen is dat het zelfs grote invloed heeft op de gezondheid.

Vóór 2050 zullen alle materialen, die voor nieuwbouw en renovatie worden gebruikt, circulair moeten zijn”

Omdat woningen steeds beter zijn geïsoleerd, blijft de warmte langer hangen in huis. In de winter is dat prettig, maar in de zomer leidt dit makkelijk tot warmte-overlast en oververhitting. “Om oververhitting tegen te gaan en om een comfortabel binnenklimaat te bereiken, moeten maatregelen worden getroffen zodat kan worden voldaan aan de TOjuli-eis”, legt Peters uit.

Hiervoor heeft FAKRO slimme daglichtoplossingen in het leven geroepen, zoals zon- en warmtewerende dakramen en screens. Zij laten voldoende daglicht en warmte toe in de winter en op warme zomerse dagen. Voor koeling in de zomer zorgen elektrische FAKRO producten voor een duurzame en slimme zomernachtkoeling voor woningen, waarbij IoT-toepassingen worden ingezet die dakramen en platdakramen onderdeel maken van een smarthome om het binnenklimaat te verbeteren.

Eigen zonnepaneeltje

Het bedrijf heeft een serie elektrische dakramen en binnen- en buitenzonweringen op zonne-energie ontwikkeld die met zonnecellen hun eigen duurzame stroom genereren. “De energie die nodig is om deze daglichtoplossingen te bedienen, wordt dus met een eigen zonnepaneeltje opgewekt”, vertelt Peters. “FAKRO gelooft in de kracht van de zon als gratis en schone bron van licht en energie. Daarom blijven we daglichtoplossingen ontwikkelen die op deze duurzame wijze energie opwekken. Naast het solar dakraam heeft FAKRO het eerste en enige solar platdakraam ontwikkeld en op de markt gebracht. Via een zonnepaneel genereert dit unieke, strakke platdakraam zijn eigen energie en kan het op afstand worden bediend”, aldus Peters.

Dakraamintegratie in PV-daken

“Een mooi voorbeeld van een van onze innovatieve, duurzame productontwikkelingen is de dakraamintegratie in pv-daken”, vertelt Peters. “Je ziet in Nederland dat steeds meer hellende daken vol worden gelegd met zonnepanelen. Om dakramen en zonnepanelen optimaal te kunnen combineren is daarom een oplossing ontwikkeld waarbij met speciale gootstukken FAKRO dakramen eenvoudig kunnen worden geïntegreerd in elk type pv-dak. Op deze manier wordt daglichttoetreding gecombineerd met het opwekken van zonne-energie.” Peters legt uit dat deze energiebesparende oplossing wordt gecombineerd met een gezond binnenklimaat en comfort in daglicht. “Dit FAKRO-dakraam sluit naadloos en waterdicht aan op bekende PV-systemen.”

FAKRO gelooft in de kracht van de zon als gratis en schone bron van licht en energie”

“Het FAKRO-dakraam heeft een modulaire opbouw, waarmee een PV-oplossing voor elk type hellend dak is samen te stellen. Elk willekeurig PV-paneel is te vervangen door een dakraam. Een aannemer kan zelf de locatie bepalen waar deze dakramen op het dak geplaatst worden”, legt Peters uit.

Minder afval door prefab oplossing

“De dakramen van FAKRO zijn gemaakt van duurzame materialen en het sluitwerk is slim ontworpen met een minimum aan draaiende delen. Omdat we met een uitgekiende logistiek en transport van onze producten werken met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal, leveren onze producten zowel in het productieproces als op de bouwplaats een beperkte afvalstroom op. Op deze manier dragen we bij aan een beter milieu zodat we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn op gebied van veranderende en nieuwe wet- en regelgeving”, aldus Peters.

De prefab-oplossing van FAKRO is ontwikkeld voor de Prefab industrie en zorgt voor een directe, milieubewuste en tijdbesparende verwerking van FAKRO dakramen. FAKRO levert de dakramen zo aan dat de Prefab bouwer deze direct kan verwerken. Dit scheelt niet alleen inbouwtijd, het vermindert ook sterk de hoeveelheid verpakking, het aantal handelingen en de belasting voor medewerkers.

Dit artikel is gesponsord door FAKRO.