Ierse bedrijven vestigden vorig jaar een recordexport, zowel wereldwijd als naar de eurozone. Dat illustreren recente cijfers van handelsagentschap Enterprise Ireland, de Ierse evenknie van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De export naar Nederland steeg in 2019 met 35 procent naar 1,48 miljard euro. Van dat bedrag neemt de bouw met 405 miljoen euro een groot deel voor zijn rekening. De sector behoort naast elektronica en consumentendiensten tevens tot Ierlands sterkst groeiende exportsectoren naar Nederland.
Goede match Ieren en Nederlanders
Richard Engelkes, hoofd van Enterprise Ireland in Nederland, is niet verbaasd over de goede match tussen de Ieren en de Nederlanders in de bouwsector. “De cultuur op het persoonlijke vlak is redelijk gelijk en het voordeel is dat veel Nederlanders ook Engels spreken. Dat vergemakkelijkt de communicatie.” Beide landen hechten veel belang aan gezondheid en veiligheid, zij het dat ze niet altijd dezelfde maatstaven hanteren. Daardoor leren ze volgens hem wel van elkaar. Ook de manier van werken kan verschillen. Zo zijn cao’s en arbeidsethos anders in Ierland, maar het land houdt zich in het buitenland aan de lokale regels.
Kansen
Ondanks de goede en vaak langdurige onderlinge relaties heeft Engelkes de indruk dat het Nederlandse bedrijfsleven zich nog onvoldoende bewust is van de kansen die het biedt om met Ierse bouwbedrijven in zee te gaan. Ierland is immers een EU-land met de euro als munteenheid. Als de Brexit-overgangsperiode afloopt aan het einde van het jaar wordt het een stuk lastiger om Britse aannemers en onderaannemers in te schakelen. Daarentegen verandert er niets in de handelsrelatie met Ierland.
De Ierse bouwbedrijven en ingenieursbureaus die nu al veelvuldig in Nederland projecten uitvoeren en soms hier ook vestigingen hebben, zijn vooral actief in de utiliteitsbouw in hightech segmenten als ontwerp en bouw van elektrische installaties, datacenters, de farmaceutische industrie en systemen voor water- en afvalzuivering. Het grootste deel van de opdrachten komt via aanbestedingen. Engelkes: “Ierse bedrijven voeren ook in crisistijd veel opdrachten uit. Dit vanwege hun expertise en flexibiliteit. Ze reizen de hele wereld over om dit soort projecten te realiseren.” Ieren hebben ruime ervaring met complexe hightech projecten met strakke deadlines, waardoor ze deze snel en efficiënt kunnen realiseren. Daar komt bij dat ze voorop lopen in digitalisering en ontwikkelingen als BIM en digital twinning al vroegtijdig hebben geadopteerd. Dat helpt om processen al vanaf het eerste ontwerp te versnellen.
Groeiende aantal datacenters
De Ierse bouwsector profiteert onder meer van het groeiende aantal datacenters in Nederland. Afgelopen zomer waren dat er al 189 met een totale datavloeroppervlakte van 378.000 m2, zo blijkt uit een rapport van brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA). Een bedrijf als Mercury Engineering bouwde verschillende datacenters in heel Europa, waaronder ook in Nederland. Ingenieursbureau DPS Engineering is onder meer sterk in het ontwerp van geavanceerde productiefaciliteiten voor de farmaceutische industrie en de olie- en gasmarkt.
Energietransitie
Ook bij het versnellen van de energietransitie in Nederland spelen Ierse bedrijven een rol. Zo maakt Ecocem Benelux, een dochter van de Ierse onderneming Ecocem Materials Limited, in de vestiging in Moerdijk van gegranuleerd hoogovenslak een duurzaam bindmiddel voor beton. Ingenieursbureau Arup, met een sterke Ierse voetafdruk, werkt op allerlei fronten aan het terugdringen van CO2-uitstoot. In Nederland doet het bedrijf dat door bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame infrastructuur door bijvoorbeeld Rijkswaterstaat te adviseren bij de uitvoering van duurzaam inkopen. En in Amsterdam tekende Arup samen met Team V voor het ontwerp van HAUT, een ruim zeventig meter hoog appartementencomplex aan de Amstel dat geheel opgetrokken wordt in hout en uitgerust wordt met energie-opwekkende gevels.
CRH (Cement Roadstone Holding), een Ierse producent en distributeur in bouwmaterialen die wereldwijd actief is, opereert in Nederland als groep van elf lokale leveranciers met meer dan 5000 werknemers. Zij onderscheiden zich door innovatieve oplossingen en een duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering.
Stijgende lijn
Nu Ierland mede dankzij de Brexit de horizon heeft verbreed naar het Europese vasteland, verwacht Engelkes dat de stijgende lijn in de export zich ook de komende jaren zal doorzetten. De prestaties over 2020 laten zich wat lastig inschatten door corona, al kijkt hij terug op een “mooi, maar stabiel jaar”. Maar zodra het vaccin er eenmaal is, zullen de Ierse ingenieurs- en bouwbedrijven hun activiteiten in Nederland zeker uitbreiden volgens Engelkes. De investeringen die Nederland doet in datacenters en farmaceutische faciliteiten kunnen die groei verder aanjagen.
En omdat Ierse bedrijven ook goed thuis zijn in de projecten binnen sectoren als chemie, raffinaderijen en biobased installaties, ziet Enterprise Ireland voor hen ook een rol weggelegd bij het ontwerp en de bouw van toekomstige waterstoffabrieken. Engelkes: “Ze hebben de kennis en kunde en zijn heel goed in staat dit soort lastige projecten aan te pakken.”
Dit artikel is gesponsord door Enterprise Ireland