Van oprichter naar voorzitter RvC

Van oprichter en DGA naar Voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van je eigen bedrijf. "Je kunt het slechter treffen," zo beseft Henk Willem van Dorp van de gelijknamige technisch dienstverlener uit Zoetermeer. "Maar het zal ook wennen worden", zo vertrouwt hij ons toe.

Voorzitter van de RvC, dat is heel wat anders. Het was voor zijn directe omgeving geen verrassing. “Inderdaad, het zat in de planning. Ik denk dat het interessant gaat worden om toezicht te gaan houden op het bedrijf dat ik heb opgericht en 35 jaar lang rechtstreeks heb aangestuurd. En ja, het zal even wennen worden om het stokje over te geven, maar ik denk maar zo: wat je niet kunt veranderen moet je accepteren, anders zit je jezelf in de weg”, zo reageert Henk Willem met gevoel voor realiteit op de vraag, wat hij zelf van deze grote stap vindt.

Positief is, dat er meer ruimte komt voor zijn vrouw, (klein)kinderen en hobby’s (motorrijden, skiën en lezen). Want het waren soms echte  tropenjaren om het bedrijf zo te laten groeien. Aangezien zijn vier volwassen zonen inmiddels allemaal een rol spelen in het bedrijf, zijn de keukentafelgesprekken dus nog lang niet voorbij. Alleen zal de insteek voortaan iets anders zijn.

Zelf de basis gelegd

Toen Henk Willem van Dorp op zijn 27ste het kleine Zoetermeerse installatiebedrijf Hoek Verwarming over nam, legde hij terugkijkend de basis voor een landelijk actief familiebedrijf met inmiddels 20 vestigingen, 7 fabrieken en 5 zusterbedrijven met – alles bij elkaar – zo’n 2000 medewerkers. Hij liet het bedrijf groeien door meerdere overnames en het oprichten van gespecialiseerde dochterondernemingen. Het was een tijd van hard werken, want “je bent dag en nacht bezig om de rollen te verdelen, medewerkers aan te sturen, innovaties te begeleiden en bureaucratie te bestrijden.”

Henk Willem van Dorp.

Nu, op zijn 62ste, maakt Henk Willem een niet onverwachte nieuwe keuze. Hij laat ‘zijn’ bedrijf veilig en vertrouwd achter in de vaardige handen van Algemeen Directeur Chris van der Veen (zie kadertekst) en is overgestapt naar de rol van toezichthouder. Sinds enige tijd mogen we hem aanspreken als Voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van Van Dorp B.V. Dat wordt inderdaad even wennen.

Eigen baas worden

Het zat er al vroeg in, zo zegt hij zelf: eigen baas worden. Na korte tijd met veel plezier te hebben gewerkt bij een groot en daardoor in zijn ogen te bureaucratisch installatiebedrijf, besloot hij om over te stappen naar het kleine, menselijker Hoek Verwarming. Als bedrijfsleider maakte hij daar het elftal compleet. In 1985 volgde de overname en begon een periode van expansie. Binnen de kortste keren gaf hij leiding aan zestig medewerkers. Met gepaste trots kijkt Henk Willem terug op die tijd, want hij vond – ondersteund door zijn gezin – ook de kracht en de ruimte om aan de Universiteit van Nyenrode te gaan studeren.

Het bracht hem inzicht in organisatiestructuren en bedrijfsprocessen, een goede basis voor de vele overnames die zouden volgen. Door die soms hectische jaren heen bleef menselijkheid de kern van zijn beleid. Henk Willem is een man met een missie en die missie is gebaseerd op zijn christelijk geloof. Voorop staat respect voor de mens – als medewerker, klant en toeleverancier – en daarna volgt natuurlijk respect voor het installatieambacht, zijn ambacht, ook al is hij inmiddels zelf doorgegroeid ‘van waterpomptang tot iPad’,  zoals hij het zelf eerder omschreef.

Niet veranderen maar verbeteren
Ruim een jaar geeft Chris van der Veen inmiddels als Algemeen Directeur leiding aan Van Dorp B.V. Nadat hij enkele maanden de tijd heeft genomen om het bedrijf, de klanten en de medewerkers goed te leren kennen, staat nu de toekomst voor de deur. In een hectische periode – coronacrisis, Klimaatakkoord en wellicht een nieuwe economische crisis – ligt er een uitdagende opdracht. Die is kort samengevat: na de onstuimige groei van de afgelopen jaren het bedrijf bestendigen als leidend technisch dienstverlener met een gezond verdienmodel. Dat vergt een iets andere managementstijl, zo beaamt Chris, “waarbij we zaken niet willen veranderen, maar vooral verbeteren.”

Hij denkt aan een betere profilering van het bedrijf: “Klanten moeten nog duidelijker horen en zien wat ze van ons kunnen verwachten en vanuit welke kernwaarden.” Een tweede kernpunt wordt de structuur: “We zijn en blijven een familie­bedrijf, maar we zijn ook een grote partij in de markt en dat moet synergie en schaalvoordelen opleveren.” Tot slot wil Chris meer uniformiteit realiseren. Na alle overnames en de snelle groei wordt het belangrijk om alle onderdelen meer op één lijn te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door de informatiestromen te centraliseren en met behulp van automatisering de efficiency verder te vergroten. Onderaan de streep is Chris van der Veen ook de wegbereider voor de eventuele toekomstige leidende positie van één of meerdere zoons van Henk Willem van Dorp. Want ook dat hoort bij een familiebedrijf.

Algemeen Directeur Chris van der Veen.

Geboren leider

Veelzeggend is zijn antwoord op de vraag of hij een geboren leider is. “Daar ben ik niet mee bezig, al hoor ik andere mensen wel over mij zeggen dat ik hen het gevoel geef dat ze erbij horen en dat ik maatschappelijke doelen nastreef”, zo verklaart hij het enorme groeisucces van het bedrijf. Er oprecht aan toevoegend: “Anderzijds is het zo dat mensen wel in het bedrijf moeten passen, anders kunnen ze beter ergens anders gaan werken.”

Medewerkers op hun waarde schatten en zo de juiste man/vrouw op de klus zetten is duidelijk één van zijn talenten. Maar het belangrijkste is toch wel, dat hij verantwoordelijk uit handen durft te geven: “Daarmee doe je mensen recht, stimuleer je innovatie en laat je het bedrijf op natuurlijke wijze groeien.” Het is een levensles die hij nu zelf gaat ondervinden, als toezichthouder op het bedrijf dat onder zijn leiding tot een grote Nederlandse speler is uitgegroeid.

Dit artikel is gesponsord door Van Dorp B.V.