De wkb: hoe bereid ik me voor?

De wkb:  hoe bereid  ik me voor?

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat per 1 januari 2022 in. Dat lijkt nog ver, maar het gezegde zegt niet voor niets: een goede voorbereiding is het halve werk. Maar hoe kunt u zich dan voorbereiden?

Met de Wkb ligt er meer nadruk op de borging van de geleverde bouwkwaliteit. Daarmee is het de bedoeling het aantal gebreken tijdens de bouw – denk daarbij aan constructiefouten, onvoldoende isolatie of brandonveilige situaties – worden verminderd. De borging van bouwkwaliteit houdt in dat het totale bouwproces vanaf 2022 door een onafhankelijke deskundige wordt gecontroleerd; van ontwerp tot oplevering. Deze controle wordt uitgevoerd door kwaliteitscontroleurs, de zogenaamde Kwaliteitsborgers. In eerste instantie beoordeelt de Kwaliteitsborger het ontwerp aan de technische eisen van het Bouwbesluit. Vervolgens vinden er tijdens het bouwproces controles plaats waarbij een dossier wordt samengesteld. Dit dossier toont aan dat de vooraf getoetste kwaliteit gerealiseerd is. Kortom, het bouwproces verandert vanaf 2022, maar voorbereiden kan nu al.

Inzicht in het nieuwe proces

Allereerst is het handig om inzicht te hebben hoe het bouwproces er precies uitziet in de nieuwe situatie. Waar in het bouwproces heeft wie met wat te maken? Daarom hebben we een handig stappenplan opgesteld waarbij het proces voor Kwaliteitsborging in de bouw op een rij is gezet. Download het stappenplan.

Dossiervorming implementeren in huidig proces

Omdat toetsing niet alleen maar vooraf en bij oplevering plaatsvindt, betekent dit dat er een nieuw proces ingericht moet worden. Bovendien is het in de Wkb wettelijk verplicht om aantoonbare kwaliteit te leveren. Daarom vraagt de Wkb om gedurende het bouwproces een dossier op te bouwen. Dit bouwdossier, formeel dossier bevoegd gezag, wordt opgesteld door de Kwaliteitsborgers. Bij bouwbedrijven komt hierdoor nog meer de noodzaak om goed te documenteren. Zodat bij informatie-opvraag door de Kwaliteitsborger over onderdelen van de bouw eenvoudig de bewijslast overhandigd kan worden. Met het uiteindelijke dossier moet immers aangetoond worden dat het bouwwerk voldoet aan het Bouwbesluit. Maar waarom zou u er nu al mee beginnen, als de wet pas over meer dan een jaar ingaat? Het vastleggen van de bewijsvoering zorgt voor duidelijkheid wat ook nu al kan helpen in uw proces. Het voorkomt discussie over het al dan niet op deskundige wijze uitvoeren van werkzaamheden. Bovendien zorgt deze gestructureerde manier van werken ervoor dat faalkosten worden gereduceerd.

Neem uw collega’s mee in het proces

Wanneer uw kwaliteitssysteem aangepast wordt om de nieuwe Wkb-werkwijze te implementeren, is het natuurlijk van groot belang uw collega’s hierin mee te nemen. De betrokken collega’s moeten opgeleid worden om aantoonbaarheid te kunnen borgen en het belang van de nieuwe werkwijze moet goed overgebracht worden. Dit kost tijd. Wanneer u last minute wijzigingen ‘door moet drukken’, kan dit leiden tot weerstand. Wanneer u de tijd neemt om dit proces goed op te zetten, creëert u een optimale werksfeer waarin zij gemotiveerd zijn om met dit proces aan de slag gaan.

De ultieme test: een proefproject

Wilt u al het voorgaande definitief toetsen? Dan kunt u deelnemen aan zogenaamde proefprojecten. Hiermee kunnen de interne processen voor kwaliteitsborging getoetst worden. Ook is het dé testcase om de wisselwerking tussen aannemer, gemeente en Kwaliteitsborger op scherp te zetten. Daarnaast is er bij de gemeente vaak een soort van ‘leergeld’ te verkrijgen, door middel van legeskorting, waarmee een proefproject (deels) kan worden bekostigd. Vraag een proefproject aan.


TÜV Nederland heeft ruime (bijna 40 jaar!) ervaring in het uitvoeren van onafhankelijke inspecties (ISO/IEC 17020 geaccrediteerd) en certificeren. Daarmee bent u verzekerd van een kwalitatieve beoordeling waar u op kunt vertrouwen én bouwen. We onderscheiden ons door een laagdrempelige, nuchtere, praktijkge­richte aanpak. Ook binnen het proces van kwaliteitsbor­ging zorgen we als gecertificeerd Kwaliteitsborger (BRL 5019) dat het proces soepel verloopt, uiteraard binnen de kaders van de wet. En met meer dan 300 verschillende diensten kan TÜV Nederland u ook voorzien in diverse andere inspecties en certi­ficaten, denk aan VCA, Safety Culture Ladder, ISO 9001, periodieke keuring arbeidsmiddelen, liftkeuringen en NEN1010 keuringen.

Dit artikel is gesponsord door TÜV Nederland.