Warmtepompen van Mitsubishi Electric in nieuwbouw STYLE CNC Machines

Warmtepompen van Mitsubishi Electric in nieuwbouw STYLE CNC Machines

STYLE CNC Machines is in mei 2020 verhuisd naar een nieuw pand. Op de nieuwe locatie in Bunschoten-Spakenburg is een aardgasloze nieuwbouw verrezen van 6000 vierkante meter. Compleet met assemblagehal, kantoor en showroom. Het volledige gebouw wordt energiezuinig verwarmd met zes lucht-/water warmtepompen van Mitsubishi Electric.

“We zijn uit onze jas gegroeid. De oude locatie was te klein. Daarom hebben we ervoor gekozen om een heel nieuw pand neer te zetten.” Aan het woord is Anton Lammers, manager operations bij STYLE CNC Machines. “Op de nieuwe locatie gaan we tussen de 150 en 200 draai- en freesmachines per jaar assembleren. Daarnaast is er nog een showroom van 300 vierkante meter met zes machines waar we aan klanten laten zien wat we kunnen. En op het kantoor werken de mensen die voor ons de verkoop, service en ondersteuning doen.”

Bouwteam

De nieuwbouw was een flinke klus, vertelt Lammers. “We hebben geen uitvraag gedaan, maar met een bouwteam gewerkt. We hebben het team gevraagd om een goed en energiezuinig gebouw neer te zetten.” Dat wordt bevestigd door directeur Bert Koelewijn van I-techniek b.v.. “Samen met het bouwteam hebben we een plan kunnen maken. We hebben daarbij veel vrijheid gekregen om binnen budget zelf de installatiekeuze te bepalen. Doorgaans is er minder ruimte om met creatieve oplossingen te komen doordat een lage inschrijving leidend is.”

We hebben het team gevraagd om een goed en energiezuinig gebouw neer te zetten”

Gasloos

Lammers vertelt dat de installatie met lucht-/water warmtepompen van Mitsubishi Electric door I-techniek is geadviseerd. “Vooraf hebben we meerdere opties bekeken. Maar dit was, als je kijkt naar kosten, verbruik en mogelijke subsidies, de beste gasloze optie.” Dat het gebouw gasloos moest worden, betekende voor I-techniek een extra uitdaging, vertelt Koelewijn. “Het vergde ook een extra investering van de opdrachtgever. Toen dat akkoord was, hebben we snel een plan gemaakt met Alklima, exclusief distributeur van Mitsubishi Electric voor Nederland, voor het ontwerp van de mooiste installatie. We werken vaak met Alklima, omdat zij op dit vlak goede producten leveren en goed kunnen meedenken en adviseren over de juiste installatiekeuze.”

Energiezuinig

Commercieel manager Ardon van Holst van Alklima/Mitsubishi Electric vertelt dat lucht-/water warmtepompen al veel worden toegepast in de woningbouw maar ook steeds vaker in kantoren en bedrijfshallen. “We leveren met onze warmtepompen energie om met vloerverwarming de hal, de showroom en het kantoor te verwarmen. Voor STYLE CNC Machines hebben we zes hydroboxen  in cascade geplaatst, met een totaal vermogen van 140 kW. De Zubadan-technologie in de buiten-units maakt het mogelijk dat dit vermogen tot een buitentemperatuur van -250C kan worden geleverd. Door de geavanceerde capaciteitssturing van Mitsubishi Electric kunnen we precies de hoeveelheid energie leveren die op dat moment nodig is.” Door de opstelling kan de installatie op een veel lager vermogen draaien dan als die uit één unit zou bestaan, licht Van Holst toe. “Door de toepassing van de cascaderegeling werken ze intern samen en kun je energiezuiniger werken.”

Door de geavanceerde capaciteitssturing van Mitsubishi Electric kunnen we precies de hoeveelheid energie leveren die op dat moment nodig is”

Duurzamer

Koelewijn vertelt dat de installatie in het pand van STYLE CNC Machines volledig geoptimaliseerd is voor de toepassing in deze situatie. “Door de units op deze manier te installeren is de bedrijfszekerheid gegarandeerd. En doordat we zes units gebruiken is de belasting per unit lager en gaan ze dus langer mee. Het is ook duurzamer, omdat je in kleine stapjes kunt bijschakelen met de verschillende units.” Het gebruik van warmtepompen voor grote bedrijfslocaties is niet nieuw, legt Koelewijn uit. “Maar meestal wordt gebruik gemaakt van een hele grote warmtepomp, maar die zijn minder energiezuinig en verfijnd en er zijn  voor dergelijke grote warmtepompen beperktere subsidiemogelijkheden beschikbaar.”

Comfort

Lammers vertelt dat het comfort van het personeel erg belangrijk is voor STYLE CNC Machines. “In de assemblagehal werken ongeveer 14 mensen. We hebben er met behulp van dakkoepels voor gezorgd dat er voldoende licht binnen komt. Daarnaast hebben we in het hele pand vloerverwarming, ook in de assemblagehal.” Dergelijk comfort kom je niet vaak tegen in een industriële ruimte, benadrukt Koelewijn. “Ook in de assemblagehal waren de comforteisen hoog. Daardoor is het echt een representatieve ruimte waar het voor de werknemers aangenaam is.” De keuze voor vloerverwarming in de assemblagehal ligt volgens Van Holst voor de hand. “Naast het comfort dat de opdrachtgever wenst, is een vloerverwarmingsysteem dat wordt gevoed door een warmtepomp veel energiezuiniger en duurzamer dan traditionele gasgestookte oplossingen.”

Alklima/Mitsubishi Electric

Alklima/Mitsubishi Electric werkt iedere dag aan duurzame oplossingen voor het koelen, verwarmen en ventileren van gebouwen en woningen. Naast premium warmtepompen, airconditioners, VRF-systemen, chillers en ventilatiesystemen vind je bij Alklima een team gemotiveerde professionals. Experts die advies en begeleiding bieden aan installateurs, adviseurs en andere stakeholders in de bouwkolom. Als exclusief distributeur voor Nederland kun je bij ons terecht voor de toonaangevende klimaatapparatuur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems.

Dit artikel is gesponsord door Alklima.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd 

Nieuwe generatie groene dakramen van FAKRO op alle fronten verbeterd

Greenview is de dakramenlijn die Fakro vanaf 1 januari in Nederland introduceert. Met de nieuwe generatie dakramen komt het doel van volledig klimaatneutraal produceren dichter binnen bereik voor de dakramenleverancier.