Broodnodig in de bouw: een bouwprogramma en industrialisatie

Broodnodig in de bouw: een bouwprogramma en industrialisatie

"De afgelopen drie jaar was ik voorzitter van Betonhuis, de branchevereniging van de cement- en betonindustrie. Wat een jaren waren dat! We werden eerst geconfronteerd met stikstof- en PFAS-maatregelen en daarna met de coronacrisis. De gevolgen zijn enorm, ook voor onze economie. Ik ben er stellig van overtuigd dat de bouw een van de motoren van onze economie in de komende jaren kan zijn."

Nationaal bouwprogramma

Aan het woord is Rob van Gijzel. Hij pleit voor een nationaal bouwprogramma: “We leven in een decennium waarin de ontwikkelingen zich razendsnel opvolgen, maar het vraagt ook om actief handelen en het nemen van regie. Ik heb het wel vaker gezegd: de overheid moet die regie pakken en een nationaal bouwprogramma moet opzetten. Een programma dat partijen helpt om samen te werken, dat ervoor zorgt dat op lokaal niveau lokaal maatwerk kan worden geleverd, dat uitgaat van mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Laten we samen kijken naar wat er nu allemaal al mogelijk is. Laten we op een positief-kritische manier met elkaar van gedachten wisselen over nieuwe duurzame mogelijkheden. Samen, voor een mooier en duurzamer Nederland!”

Om aan de vraag te voldoen, zouden we de komende tien jaar 90.000 woningen per jaar moeten bouwen”

Inhaalslag in de woningbouw

“Kijk naar de woningbouw. Om aan de vraag te voldoen, zouden we de komende tien jaar 90.000 woningen per jaar moeten bouwen, waar we nu nauwelijks de 45.000 aantikken. We moeten dus een inhaalslag maken. Beton biedt prachtige kansen. Het kan snel worden toegepast op de bouwlocatie. We kunnen als het moet huizen bouwen in één dag en we kunnen beton 3D-printen.”

Industrialisatie

Taco van den Broek, sectorsecretaris Betonhuis Constructief Prefab, vervolgt: “Het kabinet heeft op Prinsjesdag in de troonrede toegezegd een extra miljard in de woningbouw te steken. Het liefst zouden we met z’n allen willen dat nieuwe woningen gisteren al klaar voor bewoning waren. Dat gaat niet lukken, maar met meer uniforme bouwprocessen, vaste stramienen en gelijke maten kunnen we een snel en met minder faalkosten bouwen. Industrialisatie in de bouw dus. Vergelijk het met Duplo en Lego: prima te combineren doordat de bouwblokken goed op elkaar aansluiten én ruimte laten voor creativiteit.”

Beton is robuust en veilig en gaat lang mee”

Voordelen van beton

“Door in een fabriek de onderdelen van een woning te produceren, kun je de kwaliteit van de onderdelen goed managen en heb je vrijwel geen ruimte nodig voor opslag op de bouwlocatie. Op die locatie wordt dan nog slechts geassembleerd en vindt de afwerking plaats. Beton leent zich uitstekend hiervoor. Met prefab betonbouw kun je snel bouwen. Beton is robuust en veilig en gaat lang mee. Het is waterdicht en brandbeschermend en heeft een accumulerend vermogen: bouwwerken van beton worden in de zomer niet snel warm en in de winter niet snel koud. Daardoor zijn er minder temperatuurschommelingen, wat goed is voor de energierekening.”

Circulaire toepasbaarheid

“De voordelen die ik net noemde, kennen veel mensen wel. De circulaire toepasbaarheid van beton is echter minder bekend. Het sterkste milieuvoordeel van beton is zonder twijfel de zeer lange en onderhoudsarme levensduur. Beton is daarom het meest gebruikte materiaal ter wereld. Verder krijgt het materiaal vaak een herbestemming. Betonskeletten worden getransformeerd tot compleet nieuwe gebouwen. In geval van sloop wordt 100% van het betonpuin hergebruikt; als betongranulaat in wegfunderingen of als toeslagmateriaal in nieuw beton. Ik zie de voordelen wel! U ook?”

Dit artikel is gesponsord door Betonhuis.