Inzicht, controle en grotere veiligheid op de bouwplaats met Bouwplaats Check-in

Inzicht, controle en grotere veiligheid op de bouwplaats met Bouwplaats Check-in
Matthijs Zeegers (links) en Timo Campman (rechts) van Aan de Stegge Twello in gesprek met Frank Thiescheffer van BouWatch op de beveiligde bouwplaats nabij Schiphol. Foto: APA/Sjef Prins

Hoe groter het bouwproject, hoe belangrijker het is om inzicht te hebben wie zich op je bouwplaats bevindt. Bouwplaats Check-in is een oplossing die uitkomst biedt. Uitvoerders Matthijs Zeegers en Timo Campman van Aan de Stegge Twello maken er bij Schiphol graag gebruik van. "We hebben nu volledig inzicht en controle, in de héle keten."

Op het eerste oog is het een klassieke bouwplaats. Veel grind, stof en zand, veel mannen in veiligheidshesjes, veel aan- en afvoer van materieel. Maar wie verder kijkt, ziet iets bijzonders op een steenworp afstand van de Kaagbaan van Schiphol. Dit is de plek waar Aan de Stegge Twello – specialist in bedrijfshuisvesting – een groot logistiek distributiecentrum aan het bouwen is. De bouwplaats is helemaal omringd door hekken en om erop te komen, moet je eerst langs een portier, vervolgens door een tourniquet.

Allebei onderdelen van de Access-oplossing van BouWatch, vertelt uitvoerder Matthijs Zeegers. “Die oplossing is het totaalpakket van Bouwplaats Check-in. Daarmee zijn zaken als toegangscontrole en arbeidskrachtregistratie compleet geregeld. Als uitvoerder had ik al wat langer ervaring met BouWatch. Langzamerhand ontstond bij mij de behoefte aan een totaaloplossing. Ik wilde alles wat te maken had met registratie en administratie op een bouwplaats bij één partij onderbrengen. Vanwege mijn goede ervaringen met BouWatch zijn we bij Bouwplaats Check-In terechtgekomen.”

Vanwege mijn goede ervaringen met BouWatch zijn we bij Bouwplaats Check-In terechtgekomen”

Volledig inzicht in aanwezigheid

In het verleden was het nog weleens een ongecoördineerd komen en gaan van mensen op een bouwplaats, legt collega-uitvoerder Timo Campman uit. “Dan had je bijvoorbeeld dakdekkers die vroeg kwamen aanrijden en zichzelf toegang verschaften tot het dak. Of je had vertegenwoordigers die met hun auto de bouwplaats kwamen oprijden zonder zich te melden. Je had als uitvoerder in elk geval geen idee wie zich precies op je bouwplaats bevonden. Dat is op zichzelf al vervelend, maar stel dat er een arbeidsongeval zou plaatsvinden bij iemand die vooraf niet was geïnformeerd over de bouwplaatsregels en ook niet was geregistreerd. Dan hadden wij echt een groot probleem…”

Dat is volgens Zeegers en Campman nu niet meer aan de orde. Om de doodeenvoudige reden dat ze op ieder gewenst moment volledig inzicht hebben in wie er aanwezig is. Iedere arbeidskracht en bezoeker moet namelijk eerst door de tourniquet, een groot draaihek dat alleen geautoriseerde personen toegang verschaft tot de bouwplaats.

Registratie vooraf

“Neem dit project bij Schiphol als voorbeeld”, zegt Zeegers. “Van de honderden mensen die hier op de bouwplaats aan het werk zijn, is 95 procent onderaannemers. Zij maken op hun beurt soms weer gebruik van zzp’ers. Er werken ook tal van nationaliteiten, zoals Portugezen en Italianen. Om dit allemaal precies in kaart te brengen, vroegen wij kort voor de start aan de leidinggevenden van de onderaannemers om al hun arbeidskrachten te registreren. Of dat nu eigen medewerkers, ingehuurde zelfstandigen of uitzendkrachten zijn. Zo was vooraf helemaal duidelijk wie er zouden komen. Ook is alles inzichtelijk wat betreft documenten en certificaten."

Op de bouwplaats is slechts een eenmalige intake en ID-controle nodig. Campman: “We scannen de ID-kaart van een arbeidskracht met een automatische ID-reader. Zo wordt de identiteit van de vooraf aangemelde medewerker geverifieerd en kunnen we bijvoorbeeld altijd de foto vergelijken met de foto die bij de tourniquet wordt genomen. Op die manier hebben we zekerheid over iemands identiteit.”

met Bouwplaats Check-in weet je dat je aan alle wettelijke verplichtingen voldoet”

Service en ondersteuning

Het lijkt allemaal heel wat, die voorbereidende werkzaamheden, maar in de praktijk is het snel en eenvoudig online geregeld. En bovendien: daarna is er volop profijt van de vele voordelen die Bouwplaats Check-in biedt. Arbeidskrachten krijgen een pasje, waarmee ze toegang krijgen tot de bouwplaats. “Daardoor weten wij altijd exact wie binnen is, maar ook hoe laat iemand is begonnen en hoe laat diegene is vertrokken. Je hebt volledig inzicht en controle, in de héle keten, dat is wat mij betreft het grootste voordeel van deze oplossing”, aldus Campman. “Het was voorheen soms best frustrerend dat je aan het werk was en zag dat iemand zonder zich vooraf te melden de bouwplaats opreed met zijn auto, bijvoorbeeld een projectleider of vertegenwoordiger. Dan moest je je werk onderbreken en naar diegene toelopen, dat kostte allemaal tijd. Dat soort ‘kopzorgen’ vallen nu weg.”

Naast gebruiksvriendelijkheid, tijdwinst, volledig inzicht en grotere veiligheid is er nog één pluspunt van Bouwplaats Check-in niet genoemd. Twijfelen of je wel voldoet aan de vigerende wet- en regelgeving is er niet meer bij. Of het nu de AVG, de WAS, de WKA of de WAV is: met Bouwplaats Check-in weet je dat je aan alle wettelijke verplichtingen voldoet. Zeegers: “Dan wil ik het lijstje voordelen ten slotte nog aanvullen met de service en ondersteuning door BouWatch. Ik kan snel met ze schakelen en mijn ervaring is dat problemen in no time worden opgelost. Een goed voorbeeld van de service is onze portier van deze bouwplaats, die door BouWatch is aangeboden en die het Check-in-programma al helemaal kende. Hoe compleet wil je een oplossing hebben?”

Dit artikel is gesponsord door BouWatch.