Watertekort- en overlast: hoe gaan we er slim mee om?

Watertekort- en overlast: hoe gaan we er slim mee om?

We hebben er de laatste jaren allemaal mee te maken; extreme weersomstandigheden zorgen voor steeds meer problemen. Van droge tuinen tot volgelopen straten, de afgelopen periode hebben we het regelmatig voorbij zien komen. Slimme oplossingen bij wateroverlast maar ook watertekort geven de vakman handvatten. Tijdens de Wildkamp Water Weken staat het delen van kennis, oplossingen en innovaties centraal.

Overlast door water

De noodzaak van het slim afvoeren van water is de laatste jaren duidelijk terug te zien. Vanuit gemeenten en overheid wordt dit actief gestimuleerd in de vorm van subsidies of de afkoppeleis.

Daarnaast zien we bij de bouw van nieuwe woningen de focus steeds meer verplaatsen naar duurzaam bouwen en zelfvoorzienend wonen. Hierbij is het onder andere van belang de afvoer van regenwater in en rondom een gebouw te beoordelen. Door regenwater af te koppelen wordt het riool ontzien en kan het vervolgens slim worden (her)gebruikt.

Watertekort

Naast wateroverlast door een grote hoeveelheid water in een korte tijd, tijdens bijvoorbeeld stortbuien, hebben we ook steeds vaker te maken met langdurige perioden van droogte. De krantenkoppen laten ook dit jaar weer veelvuldig zien dat de droogte veel problemen met zich mee brengt. Zonde dus om regenwater af te voeren via de riolering terwijl we het juist in droge perioden ontzettend goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor het beregenen van gewassen en tuinen.

Om wateroverlast en -tekort te voorkomen en verhelpen, zijn er passende oplossingen voor iedere situatie.

 Gebruik regenwater slim met Rawinso

Het systeem van Rawinso maakt regenwater afkoppelen, infiltreren en hergebruiken eenvoudig mogelijk. Voorkom wateroverlast tijdens stortbuien en gebruik juist dit regenwater tijdens droge perioden.

Slim gebruik maken van regenwater begint met het afkoppelen van het riool. Na het afkoppelen kan regenwater slim worden gebruikt door het te infiltreren of op te vangen, om het later te kunnen hergebruiken.

Bijna alle gemeenten zijn al bezig met het afkoppelen van regenwater. Ondergelopen straten tijdens stortbuien moeten verleden tijd worden, wanneer gebouwen hun eigen regenwater opvangen en hergebruiken of infiltreren.

Regenwaterinfiltratie

Infiltratie zorgt ervoor dat regenwater langzaam in de grond wordt verspreid. Het afkoppelen van regenwater zorgt ervoor dat het riool minder wordt belast. Wateroverlast wordt hierdoor zoveel mogelijk voorkomen. Infiltreren kan op verschillende manieren, zowel bovengronds als ondergronds. Bovengronds; door verharde oppervlakten zo veel mogelijk te beperken, maar juist gras en planten te gebruiken. Ondergronds; door een infiltratiesysteem aan te leggen en regenwater op te vangen en geleidelijk in de grond te verspreiden.

Regenwater hergebruik

Regenwater gebruiken voor het sproeien van de tuin, het wassen van de auto, het doorspoelen van het toilet of spoelen van de wasmachine? Regenwater kan rondom een huis of gebouw goed worden hergebruikt. Een ideaal systeem dat aansluit op de focus duurzaam bouwen en zelfvoorzienend wonen. Daarnaast wordt de vraag naar duurzame oplossingen vanuit particulieren en bedrijven steeds groter. Het plaatsen van een systeem zou bijvoorbeeld perfect staan op de optielijsten voor het bouwen van een nieuwbouwwoning.

Verhelpen van wateroverlast

Het voorkomen van wateroverlast is gewenst, uiteraard is dit niet altijd het geval en moeten de problemen door wateroverlast soms snel worden verholpen. Of het nu gaat om het wegpompen, aanvoeren, verhogen van druk of watercirculatie: in veel gevallen wordt voor het verplaatsen van water gebruik gemaakt van een pomp.

Goed advies en de juiste pomp kunnen veel problemen, ergernissen en onnodige kosten voorkomen. Aan de hand van online advies maakt u nu snel de juiste keuze voor een pomp. Daarnaast helpen de experts van Wildkamp u graag bij het selecteren, maar ook bij het aansluiten van de geselecteerde pomp.

Kansen voor de bouw

Het delen van kennis, oplossingen en innovaties op het gebied van water staat tijdens de Wildkamp Water Weken centraal. Hierbij kunt u denken aan oplossingen op het gebied van water rondom:

  • Riolering
  • Regenwateropvang
  • Regenwaterafvoer
  • Regenwaterinfiltratie
  • Pompen
  • Leidingsystemen
  • Beregening
  • Waterontharders

Op het gebied van water bestaan er voor de bouw verschillende kansen. Kom naar onze vestigingen, of ontdek uw kansen online, tijdens de Wildkamp Water Weken. Krijg grip op de situatie, wanneer elke druppel telt.

Dit artikel is gesponsord door Wildkamp.